Index Vakbarát Hírportál

Sajt, akkugyár, meleg politikusok – rendhagyó kiállításra készül az LMP

2023. november 14., kedd 08:55

Az LMP fotókiállítást szervezne az Országgyűlési Képviselők Barankovics István Irodaházának aulájában. Ungár Péter, az LMP társelnöke levélben kért engedélyt a kiállításra Kövér László házelnöktől.

A kiállítást „Az akkumulátorgyártás és az infláció hatása a meleg közösségekre” címmel rendeznék meg. Olyan fotókat mutatnának be, amelyeken az LMP két meleg politikusa, Ungár Péter és Gál József egy trappista sajttal a kezében az iváncsai akkumulátorgyár előtt áll. 

A homoszexuális embereknek is drága a sajt, és problémát okoz az akkumulátorgyarmatosítás

– mondta a Telexnek Ungár Péter, aki a „művészet segítségével hívná fel a figyelmet erre a társadalmi problémára”. 

A két politikus az akcióval arra reagál, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Nagy visszhangot keltett, hogy – a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumból kitiltották a 18 éven aluliakat a 2023. november 5-ig tartó kiállításról, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. A Mi Hazánk szerint az volt a probléma, hogy a tárlaton a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

Csák János az elbocsátásról azt mondta, hogy L. Simon pályája elismerésre méltó, de vezetőnek alkalmatlan, mert nem tudta betartatni a jogszabályokat. A menesztett főigazgató közösségi oldalán reagált a történtekre, kiemelve, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”.

Rovatok