Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen elítélték Árpa Attilát a drogügye miatt

2023. november 16., csütörtök 10:21 | aznap frissítve

Jogerősen 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Árpa Attilát az évek óta húzódó drogügyében. A színész nyilatkozott is az ítélethirdetést követően.

Árpa Attila otthonában még 2019 tavaszán razziázott a rendőrség, amikor a színésznél épp kártyaparti volt. A színészt kábítószer-kereskedelemmel vádolták meg, amit mindvégig tagadott. Nem jogerősen, első fokon el is ítélték emiatt.

Az ügyben még kedden született meg a másodfokú, jogerős ítélet, de az erről szóló közleményt csak csütörtökön tették közzé. Az ítélet helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését. Ennek értelmében 

Árpa Attilát 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Két társát 1 év 6 hónap, illetve 1 év felfüggesztett börtönre ítélték – egyikük esetében 2 évi időtartamra, másikuknál 1 év próbaidőre függesztették fel az ítéletet. A bíróság egyben rendelkezett az előzetes bírói mentesítésükről is – írta a Bors.

„Örülünk, Vincent” – írta a színész, miközben belerongyolt a BRFK-ba is

lapnak az ítélethozatal után sikerült elérnie Árpa Attilát, aki azt mondta:

5 év után lezártak egy ügyet, és nem lesz priuszom, engem ennyi érdekel. A többi nem. A pénzbüntetést pedig elengedték.

A színész ezzel arra utalt, hogy korábban 1,5 millió forintos pénzbüntetéssel is sújtotta a bíróság, de ez a jogerős ítéletben már nem szerepel. 

Árpa Attila időközben a Facebookon is reagált az ítéletre. Ott szintén azt írta: „Jó hírem van, boldog nap ez a mai. 5 év után végre lezárult ez a nevetséges ügy. A másodfokú ítélet alapján NEM leszek büntetett előéletű, továbbra sincs priuszom, és a pénzbírságot is elengedték.”

Persze a BRFK-nak borzasztóan fontos volt, hogy ezt a hírt közétegye és másképp fogalmazza, és ezzel tisztára mossa magát és a rám fordított adófizetők pénzét, de sz*rok most már rá. A tény marad: soha nem találtak nálam kábítószert, soha nem kereskedtem vele, és az ügyvédem szívesen nyilatkozik, ha a jogi részletekre kíváncsi valaki

– fogalmazott Árpa Attila.

Hozzátette azt is, hogy később egy podcastban is kivesézi még ezt az ügyet. „Főleg az ügy főnyomozója és az ő egészen érdekesen alakuló karrierje lesz a főtéma. Valamint az a rengeteg törvénysértés, amit a nyomozó hatóságok elkövettek. Mert arról persze ők egy szót sem ejtettek.”

„Nem. Nem félek. Ha mostanában mégis történne velem valami, legalább tudni fogjátok, hogy miért” – írta a színész, majd azzal zárta posztját:

A lényeg, hogy vége. Örülünk, Vincent. Most én jövök!

A hivatalos ügyészségi ítélet így fogalmazott

Frissítés: időközben az ugyeszseg.hu oldalán is megjelent az ítéletről szóló közlemény.

Abban azt írták: „A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta abban az ügyben, amelyben az elkövetők együtt gondolkodásuk előmozdítására kábítószert fogyasztottak. A Fővárosi Főügyészség 2021 nyarán emelt vádat egy német állampolgárságú, de a magyar művészérában huzamosabb ideje jelen lévő középkorú férfival [ez a megfogalmazás Árpa Attilát takarja, német állampolgárságáról szó esett például ebben az archív cikkben – a szerk.] és társaival szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt.”

„A Fővárosi Törvényszék 2023 februárjában kihirdetett elsőfokú ítéletével a kokainnal és extasyval üzletelő dílert jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A három – művészeti tevékenységet végző – bűntársa közül kettőt kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és őket 1.500.000 forint, illetve 840.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta, harmadik társukat pedig kábítószer-birtoklás vétsége miatt megrovásban részesítette.”

Az ítéleti tényállás lényege szerint a színész-producer terhelt 2018 óta szervezett összejöveteleket lakásán, mely rendezvényekre vendégeivel – így bűntársaival is – kokaint szerzett be az azzal kereskedő terhelt társuktól, majd a kábítószert művészi együtt gondolkodásuk előmozdítására közösen elfogyasztották

–fogalmaztak.

„Hasonlóan jártak el az elkövető művésztársai 2019. március 22-én is, amikor a kokain megvásárlását követően a rendőrök ellenőrizték a járművüket, és tőlük a rendező-forgatókönyvíró társuk lakására szervezett újabb összejövetelre szánt mintegy 3 gramm kokaint lefoglalták. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a művészvilágba bejáratos kábítószer-terjesztővel szemben súlyosabb tartamú szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért, míg három művész bűntársával szemben forgalomba hozatallal, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapításáért és súlyosításul végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért fellebbezett.”

„Az ügydöntő határozattal szemben a díler terhelt védője a büntetés enyhítése céljából, míg a médiaszemélyiség elkövetőtársa védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, harmadlagosan pedig az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartása mellett a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.”

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. november 14. napján kihirdetett, jogerős másodfokú ítéletével az ismert médiaszemélyiséget és két művésztársát bűnösnek mondta ki társtettesként, forgalmazással elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, amelyért az egykori szereplőt 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg két társát 1 év 6 hónap, illetve 1 év börtön fokozatú, egyikük esetében 2 évi időtartamra, másikuknál 1 év próbaidőtartamra felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egyben rendelkezett az előzetes bírói mentesítésükről. A másodfokú bíróság az ügyben kábítószer-kereskedőként elítélt terhelt ítéletét helybenhagyta

– írták a közleményben.

Rovatok