Index Vakbarát Hírportál

Rétvári Bence: A vendégmunkások nem vehetik el a magyarok munkáját

2023. november 16., csütörtök 11:42

A migráció fokozódik, ezért fontos egy új, szigorúbb idegenrendészeti törvény – erről beszélt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Mint írtuk, új, átfogó idegenrendészeti törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, ami szigorítaná a harmadik országokból érkező munkavállalók belépését és tartózkodását.

Az elfogadásra váró törvényjavaslat egyik alapelve, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők számára nem alapjog a Magyarországon tartózkodás, ami egyetlen jogcímen sem lehet korlátlan, a hosszabbítás nem automatikus – ismertette Rétvári Bence.

A javaslat részletesen szabályozza, milyen jogcímen mennyi ideig lehet itt tartózkodni, s az időkorlátokon túl létszámkorlátokat is bevezet: például EU-n kívülieknek csak annyi munkavállalási engedélyt lehet kiadni, ahány üres munkahely van.

Kettős ellenőrzést vezetnének be

Hozzátette: az illegális migrációval szemben Magyarország már nyolc éve a legkövetkezetesebb gyakorlatot folytatja, és a leghatározottabban védi határait, csak idén 170 ezer esetben fordították vissza az országba jogellenesen belépőket. Az elv itt is világos, aki illegálisan tartózkodik Magyarországon, annak távoznia kell – hangsúlyozta.

Az előterjesztés kettős ellenőrzést vezetne be: egyrészt közbiztonsági, közegészségügyi, másrészt munkaügyi szempontból.

Az engedélyek csak konkrét munkahelyre, korlátozott időre vonatkozhatnak. Lesznek kizáró okok és negatív lista, továbbá szigorú szabályok vonatkoznak arra is, aki már nem jogszerűen tartózkodik itt, visszaküldése érdekében akár idegenrendészeti őrizet is alkalmazható – magyarázta az államtitkár.

A magyar emberek munkáját nem vehetik el 

Tanulságos, hogy ha valaki legálisan szeretne Európán kívülről az unióba jönni, ezt egy 200 ezer forintos repülőjeggyel megteheti, ha viszont illegálisan, azért több millió forintot kell fizetnie az embercsempészeknek. A migránsok többsége mégis ez utóbbit választja, hogy ne legyen beazonosítható a hatóságok számára, a törvényeket megsértve élhessen az unióban. Ezt a hozzáállást már a belépés módja meghatározza – jegyezte meg.

A magyar alapelv ezzel szemben az, hogy Magyarországon mindenkinek tisztelnie kell a magyar törvényeket, és nem vehetik el a magyar emberek munkáját – hangsúlyozta az államtitkár.

A vendégmunkásokra is a tervezett új idegenrendészeti törvény vonatkozik majd, amely várhatóan jövő év derekán lép életbe. Ehhez addig még sok gyakorlati feladatot kell megoldani, például az informatikai feltételeit is meg kell teremteni a törvény alkalmazásának – adta hírül az MTI Rétvári Bence a Kossuth rádióban adott csütörtök reggeli interjúját.

Rovatok