Index Vakbarát Hírportál

Soron kívüli ülésen tárgyalhatja a parlament a szuverenitásvédelmi törvényt

2023. november 22., szerda 15:13

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedd este a Facebookon közölte, hogy a parlament elé került a szuverenitásvédelmi törvény javaslata. Azóta azonban már azt is tudhatjuk, mikor vitázik róla az Országgyűlés.

Kedden benyújtotta a parlamentnek a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Kedd este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy másik módosító javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek, amely így tizenkettedik alkalommal változtatna az Alaptörvényen. A szuverenitásvédelmi csomag részeként a következő résszel egészülne ki az Alaptörvény:

Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.

Az eddigi menetrend szerint a parlamentben nem lett volna plenáris ülés a következő héten, hanem a november 27-i héten csak szakbizottsági üléseket és a Törvényalkotási Bizottság eljárásait tartják meg.

Ezzel szemben a hvg.hu birtokába került egy teljesen új kormánypárti javaslat, amely szerint két plenáris ülés lenne a héten, amiken le lehet tudni a szuverenitásvédelmi törvény vitáját. A napirendi javaslatot most csütörtökön tárgyalja a házbizottság.

November 27-én még más témák kerülnének napirendre, majd kedden tárgyalnák a kormány javaslatát az Alaptörvény módosításáróle, és megtartják annak általános vitáját.

Sőt a Lázár János nevével fémjelzett dohánykereskedelmi törvénymódosítót is beiktatnák a sűrű napba, azonban Svédország NATO-csatlakozásáról továbbra sincs szó.

A szuverenitásvédelmi törvényről még a nyáron beszélt először Kocsis Máté az Indexnek adott interjúban. Az előző héten Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt a parlamentben a csomagról, ahol elmondta: legkésőbb ezen a héten a parlament elé kerül a törvénycsomag.

Kocsis Máté a Századvég szuverenitási konferenciáján több pontban foglalta össze a legfontosabb változtatásokat. Schiffer András szerint egy ország szuverenitása akkor teljes, ha gazdaságilag is erős lábakon áll, illetve az energiaszuverenitás is megvan.

Rovatok