Index Vakbarát Hírportál

Földön, vízen és levegőben is letesztelték a magyar honvédség ütőképességét

2023. november 23., csütörtök 13:22

Lezárult az Adaptive Hussars 23 nevű többnemzeti hadgyakorlat, közel hatezer fő és 47 katonai szervezet részvételével. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint „sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás”.

Az Adaptive Hussars 23, négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott kilenc napos többnemzeti hadgyakorlat keretében „megmozdult az egész katonai rendszer” – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Az ország védelmi rendszerét öt vármegyében és negyven helyszínen, mintegy hatezer fő és hétszáz technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni. A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött

– tette hozzá a miniszter.

„A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjük és leteszteljük, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre” – magyarázta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként többek között egy szimulált akció miatt kellett vadászgépeket Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

Ennek köszönhetően a katonák kipróbálhatták, hogy „miként tudják az üzemanyag-ellátást mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén”.

Eredményesen integráltuk az ország területén települt NATO-erőket a védelmi műveleteinkbe, illetve sikeresen felkészültünk a Szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére

– jelentette ki a közleményben a miniszter.

Rovatok