Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel: Ennek a harcnak mi csak a mártírjai leszünk

2023. november 23., csütörtök 13:20

November 27-én és 28-án tárgyalja Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága azokat a beadványokat, amelyeket magyar állampolgárok nyújtottak be élet végi döntésekkel kapcsolatban. Karsai Dániel és sorstársai a Katona József Színházban tartottak sajtótájékoztatót.

Ahogy azt korábban az Index megírta, Karsai Dániel ügyvéd-alkotmányjogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy a magyar törvények lehetővé tehessék számára és sorstársainak is az eutanáziát, azaz a kegyes halált.

„Kapnék egy kis mérget, és ennyi”

A magyar jogász sorstársaival csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Katona József Színházban.

Szeretek élni, de a méltatlanságot képtelen vagyok elviselni. Ma már nem tudom megtenni azt, amit tegnap

– panaszolta Dunavölgyi Erzsébet, aki a nyáron még egy óvodában dolgozott, de azóta napról napra romlik az állapota. Ő is a gyógyíthatatlan, ALS nevezetű betegségben szenved, akárcsak Karsai Dániel. 

„Nem tudom elviselni azt, hogy a családomat rabszolgaként magamhoz kötöm, mert már sok dologra képtelen vagyok” – mondta el az egykori óvónő, aki hozzátette: a magyar kormány teremtse meg annak a lehetőségét, hogy élhessen a kegyes halállal.

Elfogyasztanék a családommal egy jó vacsorát, majd kapnék egy kis mérget, és ennyi

– tette hozzá a középkorú nő.

Dunavölgyi Erzsébet Karsai Dániel mellett egy önálló indítvánnyal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Ahogy Skripeg Béla is. Az idősebb férfi – aki szintén az ALS-betegségben szenved – a könnyeivel küszködve ecsetelte kiszolgáltatott helyzetét:

Március óta már az ágyban sem tudok megfordulni. Ez már nem élet!

– fakadt ki a férfi. 

Nincs értelme népszavazást kezdeményezni

„Soha nem volt még ilyen Strasbourgban, hogy egyszerre több élet végi döntésben kellett volna dönteniük” – fogalmazott Karsai Dániel.

Az ügyvéd elmondta, hogy a betegségek miatt sürgősséget kértek a bíróságtól. Szerinte ha pozitív döntés születik a jövő héten Strasbourgban, akkor az ügyben Magyarországon egy széles körű társadalmi egyeztetést kell lefolytatni. 

Lehet, hogy ez a vita nekünk már nem fog megoldást adni. Fogalmazhatnék úgy is, hogy mi ennek a harcnak a mártírjai leszünk

– közölte az alkotmányjogász. Hozzátette: akik itt vagyunk, életünk utolsó drámai szakaszában egy jó ügy mellé akarunk állni. 

Arra a kérdésre, hogy ha mégis elutasító lesz a döntés a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, azt felelte: más eszközökkel, de küzdenek tovább. Szerinte nincs értelme népszavazást kezdeményezni, inkább a média és a közvélemény figyelmét kell a témára fókuszálni. 

Stephen Hawking is ebben a betegségben szenvedett

Karsai Dániel ügyéről jövő hét elején tárgyalnak Strasbourgban, és akár már akkor döntés születhet. Fontos eleme a tárgyalásnak, hogy a bíróság szakértőket is meghallgat az ügyben, mielőtt döntést hoz.

Karsai Dániel az Index kérdésére elmondta: jövő héten ő is ott lesz Strasbourgban. A döntésről közleményt fognak kiadni. 

Mint azt korábban az Index megírta, Karsai Dániel ügyvéd és alkotmányjogász egy Facebook-posztban jelentette be, hogy tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak nála.

Ez egy olyan motoneuron-betegség, amelyben Stephen Hawking fizikus is szenvedett. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, amely – az ügyvéd szerint – nemcsak értelmetlen, hanem méltatlan is. Karsai Dániel úgy vélekedett, hogy egy embernek joga van az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét, erre azonban Magyarországon jelenleg nincs lehetőség.

(Borítókép: Karsai Dániel. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok