Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferencék bejelentése: Több ellenzéki párttal is megállapodást kötöttek

2023. november 23., csütörtök 16:51

„A Demokratikus Koalíció Elnöksége együttműködési megállapodásokat hagyott jóvá a jövő évi választásokra való felkészülés jegyében” – jelentette be a párt csütörtöki közleményében. Az egyezség szereplője az MSZP és a Párbeszéd is. A DK beállt Karácsony Gergely mögé.

A Demokratikus Koalíció biztos abban, hogy „a megállapodások érdemben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő évi önkormányzati választások után minél több várost, kerületet és települést közös ellenzéki polgármesterek és képviselő-testületek vezessenek”.

Az alábbi két megállapodás született:

A párt hangsúlyozta, „2019-ben az ellenzéki együttműködés – hasonló megállapodásokat követően – Budapest mellett magyar városok sorában győzte le a Fideszt. A jövő évi önkormányzati választáson nemcsak megismételni akarjuk a 2019-es sikereket, hanem újabb városokkal, kerületekkel bővíteni. Ez csak együtt sikerülhet”.

A megállapodás tényét közleményében az MSZP is megerősítette.

Karácsony Gergely vállalása

Karácsony Gergely október 23-i beszédében vállalta, hogy „heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve”.

A Jobbik-Konzervatívok azóta bejelentette, Brenner Kolomant indítja főpolgármester-jelöltként.

Rovatok