Index Vakbarát Hírportál

24 milliárd forintért ad tanácsokat a magyar kormánynak a Századvég

2023. november 27., hétfő 18:47

2026-ig bezárólag közel 24 milliárd forintért ad tanácsokat egy közbeszerzés értelmében a Századvég-csoport – derítette ki az Átlátszó.

A portál szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén írt ki közbeszerzést „Kormányzati szakpolitikai tanácsadás (2023–2026)” címmel. Erre mindössze két kormányközeli szereplő jelentkezett: a Századvég-csoport alapítványa, valamint két, a Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-hez köthető cég.

A tendert végül a – nemrég 30. születésnapját Orbán VIktorral ünneplő – Századvég nyerte, és az Átlátszó szerint ezzel egy 23,8 nettó milliárd forintos megbízatás lett az övék. A portál szerint a Századvég korábban is győzött már ehhez hasonló tendereken, de azok ennél kisebb összegűek voltak.

A kiírás értelmében különféle, az állami döntéshozatalt elősegítő „tanulmányokat” kell összeállítania előre meghatározott terjedelemben, reprezentatív lakossági felméréseket kell végeznie, valamint ezeket alapján „szakértői tanácsadást” kell biztosítania a győztesnek. A megbízás 40 hónapra, de maximum 2026. december 31-ig szól, azonban egy alkalommal további hat hónappal meghosszabbítható. 

Korábban már írtunk egy ehhez hasonló tenderről, azon szintén két induló volt: a Századvég, valamint a Nézőpont Intézethez köthető Observer Budapest Médiafigyelő Kft. indult. Abban az esetben az utóbbi nyerte el a hasonló nagyságrendű, 22 milliárd forintos tendert. 

Rovatok