Index Vakbarát Hírportál

„Csipkerózsika a Fidesz csókjára felébredt álmából” – Borítja az ellenzék terveit az új javaslat?

2023. november 28., kedd 17:18

A parlament csütörtöki, rendkívüli ülésén vitáznak a képviselők a Mi Hazánk Mozgalom két javaslatáról is, amelyek közül az egyik már a jövő évi önkormányzati választásokra átírná a fővárosi választási szabályokat. A Demokratikus Koalíció ezután rögtön közös listát kezdeményezett, a Jobbik-Konzervatívok Csipkerózsikáról beszélt.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésén az Állami Számvevőszék éves beszámolója mellett napirendre kerül a Mi Hazánk Mozgalom két javaslata is, amelyek közül az egyik a jövő évi önkormányzati választásokat érinti. „Az igazságosabb és arányosabb önkormányzati választások érdekében egyes választási tárgyú törvények módosításáról” címmel nyújtott be javaslatot Szabadi István, a Mi Hazánk képviselője.

Ebben többek között az alábbi javaslatok szerepelnek:

2014 óta az a szabály, hogy a főpolgármester mellett a közgyűlés tagja a 23 kerületi polgármester, valamint további kilenc mandátumot a kompenzációs listákról osztanak ki.

A csütörtöki rendkívüli ülés meghirdetése után Kálmán Olga sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a „módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem”.

„A Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson. Ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen, és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható” – fogalmazott a párt országgyűlési képviselője.

Jobbik: Nem érkezett megkeresés

A Jobbik-Konzervatívok november 21-én jelentette be, hogy a párt országgyűlési képviselőjét, Brenner Kolomant indítja főpolgármester-jelöltként.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezésének apropóján többek között arról érdeklődtünk a pártnál, átgondolják-e Brenner Koloman indulását a főpolgármesteri székért, hogy mégis Karácsony Gergelyt támogassák, valamint kezdenek-e tárgyalásokat a DK-val, illetve a korábbi összefogás többi szereplőjével.

A Jobbiktól az alábbi választ kaptuk:

Nem érkezett hozzánk megkeresés a Demokratikus Koalíció részéről. A Jobbik-Konzervatívok álláspontja, hogy nem dealekről és füstös szobákban kötött alkukról kell szólnia a választásoknak, hanem olyan szakpolitikai programokról és ügyekről, ami a budapestiek életét jobbá teszi. Dr. Brenner Koloman főpolgármester-jelölt éppen ezt kínálja a választóknak.

Az LMP-nél is érdeklődtünk Karácsony Gergely támogatásáról, valamint arról, hogy köthetnek-e kétoldalú megállapodásokat a többi ellenzéki párttal az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. A zöldpárt válasza: „Az LMP – Magyarország Zöld Pártja még nem hozott döntést a kérdésben. Ha lesz döntés, értesítjük a sajtót”.

Lapunk korábban úgy értesült, hogy a már bejelentett DK–MSZP-, valamint DK–Párbeszéd-megállapodások mellett a Demokratikus Koalíció és az LMP között zajló egyeztetések is jól haladnak.

„Csipkerózsika a Fidesz csókjára felébredt álmából”

„Jobb lenne-e egy arányos választási rendszer a fővárosban és országosan? Igen. Megéri fél évvel a választások előtt belenyúlni a választási törvényekbe? Nem” – foglalta össze álláspontját a Jobbik egy sajtóközleményben, amelyben a Mi Hazánk Mozgalom módosítási javaslatára reagáltak.

A párt úgy látja, „az elmúlt 13 év másról sem szólt, minthogy a Fidesz-kormány úgy alakítsa a választási rendszert, hogy neki lejtsen a pálya. Jelenleg a kormány szatellitpátjaként működő Mi Hazánk javaslata igyekszik elősegíteni, hogy a jövő évi önkormányzati választás a Fidesz számára előnyöket biztosítson a fővárosban. Álcaként egy másik javaslatot is benyújtottak, ami az országgyűlési választásokat tenné arányosabbá”.

„Azonban ha megengedjük, hogy fél évvel a választások előtt machináljanak a rendszerrel, mi a biztosíték, hogy nem teszik majd meg ugyanezt 2026-ban is?” – tette fel a kérdést a Jobbik.

Kicsit olyan ez, mintha Csipkerózsika a Fidesz csókjára felébredt volna álmából, és a kormánynak leginkább tetsző időpontban kezdte volna el zavarni a választási rendszer igazságtalansága. A Jobbik-Konzervatívok éppen ezért nem tartja időszerűnek a Mi Hazánk javaslatát. Úgy véljük, a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választást követően lehet társadalmi és parlamenti vitát indítani egy igazságos, arányos választási rendszer érdekében

– hangsúlyozta a Jobbik, hozzátéve: „A választási kampánynak nem a helyosztogatásról és a választási törvény módosítgatásáról kell szólnia, hanem arról, hogyan lehet helyben megkönnyíteni a magyar emberek életét, hogyan lehet megállítani a Fidesz által vezényelt lakosságcserét, és megvédeni a magyar családokat, hazánk kulturális egységégét”.

(Borítókép: Szabadi István. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok