Index Vakbarát Hírportál

A szuverenitásvédelmi törvényjavaslatokat tárgyalja a parlament

2023. november 28., kedd 06:56

Együttes általános vitát tart kedden az Országgyűlés a kormányoldal által benyújtott három, a nemzeti szuverenitás védelmével kapcsolatos javaslatról

A kormány kezdeményezte az alaptörvény tizenkettedik módosítását, mellyel lehetővé válik, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza – közölte az MTI.

A fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként hozná létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

Szintén kormánypárti képviselők kezdeményezték a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását.

A KDNP-s képviselők javasolják a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeivel összefüggésben a munka törvénykönyvének módosítását.

Ha az előterjesztést elfogadják, a gyermekek után járó pótszabadságot – bizonyos megszorításokkal – a munkáltató a munkavállaló által megjelölt időpontban köteles kiadni.

Rovatok