Index Vakbarát Hírportál

Frissen szabadult embercsempészek raboltak Szegeden

2023. november 29., szerda 09:14

Vádat emeltek két litván férfi ellen, akik idén januárban kiraboltak egy embert a szegedi buszpályaudvaron. Az elkövetők korábban embercsempészés miatt szabadultak.

A vádirat szerint az elkövetők korábban embercsempészés miatt voltak letartóztatásban. Az elsőfokú ítéletük után szabadultak, és mindketten végrehajtandó bűnügyi felügyeletbe kerültek Litvániában – közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség.

A hatóságok előírták, hogy az embercsempészek 72 órán belül hagyják el az országot és jelentkezzenek a litván hatóságoknál, de a két vádlott ennek nem tett eleget.

Mint írták, január 29-én, az éjjeli órákban a szegedi buszpályaudvaron kifigyeltek egy férfit, aki egy pénzköteget tartott magánál.

A sértettet közrefogták, majd erőszakkal a váróterem kijárata felé rángatták és a padlóra szorították.

Az elkövetők a férfitól rabolt 40 ezer forinttal sietősen távoztak a helyszínről. A nyomozó hatóság még aznap a közelben, egy dohánybolt előtt fogta el a két férfit. Az összeg fele ekkor már hiányzott. Az esetet egy biztonsági kamera is rögzítette, amely az ügyészség honlapján látható.

A járási ügyészség rablás bűntettével vádolja a két litván férfit. Az elkövetők embercsempészés miatt töltik börtönbüntetésüket. Bűnösségükről a Szegedi Járásbíróság dönt a későbbiekben.

Túl sokba kerül az embercsempészek fogva tartása

Ahogy az Index beszámolt róla, sorra szabadulnak ki a magyar börtönökből a külföldi embercsempészek. Már több mint 700 elítélt embercsempészt utasítottak ki Magyarországról. A büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a külföldi embercsempészek reintegrációs őrizetbe helyezését, majd ezután 72 órájuk van az elítélteknek, hogy elhagyják Magyarország területét. Ha az elkövető ezt nem teszi meg, úgy a rendőrség elfogja, majd a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetben állítják elő. 

Ausztria határozottan ellenezte az intézkedést. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter májusban közölte, hogy minisztériuma berendeli a magyar nagykövetet a Magyarországon letartóztatott embercsempészek szabadon bocsátása miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón beszélt arról, hogy

az adófizetők pénzén embercsempészek tömegeit tartják letartóztatva Magyarországon.

A tárcavezető szerint börtöntúlzsúfoltság van, ezért nem kívánják a magyar adófizetők pénzén fogva tartani a több száz embercsempészt, ha elhagyják az országot 72 órán belül. Utóbbit a Belügyminisztérium szavatolta.

Rovatok