Index Vakbarát Hírportál

A DK szigorítana a munkaügyi ellenőrzéseken

2023. december 3., vasárnap 13:42

Az iváncsai akkumulátorgyár építésekor történt halálos balesetek miatt a Demokratikus Koalíció (DK) szigorítana a munkaügyi ellenőrzéseken.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy közérdekű adatigénylésből kiderült, hogy az iváncsai akkumulátorgyár felépítése több halálos áldozatot is követelt 2021 és 2023 között.

A gyár, amely a dél-koreai SK Innovation érdekeltségébe tartozik, mindössze 442 ezer forint munkavédelmi bírságot fizetett az egyik munkás halála miatt a kormányhivatalnak.

A Demokratikus Koalíció ezen esetek miatt törvényjavaslatot nyújt be a munkaügyi ellenőrzések szigorítására.

Az ellenzéki párt szerint „már az akkumulátorgyárak építésekor sem számít az emberélet az Orbán-kormány által pénzelt nagyvállalatok számára”.

Az újabb halálesetek megelőzése érdekében a DK szerint azonnal le kell állítani az összes akkumulátorgyár-építést Magyarországon, és a lehető legmagasabb munkavédelmi bírsággal kell sújtani a munkások halálában vétkes akkumulátorgyártó cégeket.

Mint megjegyzik, már többször bebizonyosodott, hogy az akkumulátorgyártás veszélyezteti a munkásokat és a környező települések lakóit is, de a kormányt csak az ázsiai nagyvállalatok profitja érdekli.

„A Dobrev Klára vezette árnyékkormány ezért szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Mindenható vállalati profit és akkumulátorgyárak helyett európai béreket és nyugdíjakat, biztonságos munkahelyeket, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarnak” – olvasható a kommünikében.

Rovatok