Index Vakbarát Hírportál

Hol nagyobb az antiszemitizmus: Amerikában vagy a magyar plakátokon?

2023. december 4., hétfő 12:22

Ha antiszemitizmusról és zsidóellenes támadásokról van szó, akkor David Pressman nagykövet inkább a saját hazájában nézzen szét – ezt javasolta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a vasárnap esti Bayer-show-ban.

Kovács Zoltán szerint az amerikai nagykövet – akit Orbán Viktortól kölcsönözve ismét Présember úrnak nevezett – a történelem szellemvasútján ül, és ez valahova az SZDSZ-es időkbe vitte vissza, mert ez akkor volt divat. A magyar kormány nemzetközi kommunikációjáért és kapcsolataiért felelős államtitkár szerint a Magyarországon élő zsidók pontosan tudják, hogy ettől a magyar államtól 2010 óta milyen védelemre számíthatnak, és

ez nemcsak hogy megállja a helyét nemzetközi összehasonlításban, hanem kimondottan példamutató

– fogalmazott. 

Az államtitkár azért szólította meg David Pressman nagykövetet, mert a diplomata ismét bírálta a magyar kormányt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján tartott beszédében. Pressman szerint az Ursula von der Leyent és Alex Sorost ábrázoló plakátoknak antiszemita vonzata van. A diplomata állítja, az antiszemitizmust ma Magyarországon a magyar kormány bátorítja, ellentétben a zéró tolerancia elvével. 

Kovács Zoltán szerint viszont az Egyesült Államok legnevesebb campusain vernek meg zsidókat, egy ember bele is halt a sérüléseibe.

És ezek után bárkinek Amerikából van arca azt mondani, hogy Közép-Európában és azon belül is Magyarországon van probléma az antiszemitizmussal

– tette hozzá. 

David Pressman az elmúlt időszakban többször is élesen bírálta a magyar kormány politikáját. A nagykövetnek kimondottan feszült a viszonya a magyar kormány tagjaival. Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is többször is utalt arra, hogy a diplomata nyomást akar gyakorolni a magyar kormány politikájára. 

Frissítés: 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás is reagált David Pressman amerikai nagykövet szavaira, aki a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján antiszemitizmust emlegetett az Alex Sorost ábrázoló plakátok kapcsán.

Pressman nagykövet úr furcsán szokott viselkedni, mintha Magyarország az Egyesült Államok 51. tagállama lenne, és ő lenne itt a helytartó. Mi egy ország vagyunk, ráadásul a magyar államiság egy picikével régebbi, mint az amerikai. Azt pedig már a legprimitívebb politikai viták során sem nagyon szokták előhozni, hogy a magyar kormány Soros Györgyöt és a fiát zsidó származása miatt kritizálja

− mondta Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hozzátette: Soros Györgyre és a fiára, „mi tehetséges magyarokként szoktunk hivatkozni, a baj az, hogy a tehetségüket rosszra használják: migráció- és háborúpártiak. Mi pedig békepártiak vagyunk, és nemet mondunk a bevándorlásra! A magyarok döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, és pont az a baj, hogy az amerikai nagykövet nem tartja tiszteletben a magyar emberek döntését!” - hangsúlyozta a politikus.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyarországi és a nemzetközi zsidó szervezetek vezetői, Izrael miniszterelnöke és Izrael budapesti nagykövete is úgy fogalmazott, hogy mind a zsidóság megélése, mind a biztonság szempontjából Magyarország az egyik legjobb hely a világon. Hozzátette: az antiszemitizmus talán soha nem volt akkor probléma az Egyesült Államokban, mint napjainkban, ahogyan arról egy demokrata párti szenátor beszélt egy nyilatkozatában. A zsidóság az amerikai lakosság két százalékát teszi ki, de a gyűlöletbűncselekmények 55 százaléka irányul ellenük – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az amerikai egyetemeken 41 százalékkal nőtt az antiszemita bűncselekmények száma, és az Amerikában élő zsidók 88 százaléka azt vallja, problémát jelent az antiszemitizmus, 82 százalékuk szerint pedig növekszik.

(Borítókép: David Pressman 2023. július 15-én. Fotó: Kovács Tamás)

Rovatok