Index Vakbarát Hírportál

Milliókba kerül, mégis mindenki imádja: országszerte bekapcsolták az ünnepi fényeket

2023. december 5., kedd 16:23

Elkezdődött az adventi időszak, az ország számos városában felkapcsolták az ünnepi díszkivilágításokat. Megnéztük, hogy a nyilvánosan elérhető dokumentumok és információk alapján mennyit költöttek az önkormányzatok az ünnepi hangulatra.

Budapesttel kapcsolatban az Index írta meg még novemberben, hogy idén már nem marad el a karácsonyi díszkivilágítás, az energiaárak mérséklődésével az ünnepi fények is visszatérnek, még ha jóval szerényebben is.

A főváros a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-vel kötött szerződés értelmében a karácsonyi díszítő világításra mindössze bruttó 54 millió forintot fizet ki. A Váci utca Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszán a már megszokott épületek közötti átfeszítéseken elhelyezett üstököspárok világítanak majd, a mellékutcákban pedig a falakra szerelt csengettyűs függönymotívumok lesznek láthatóak.

A díszítő elemek között egyedi gyártású, háromdimenziós díszek – különböző méretű gömbök, szívecskék és harangok – is felkerülnek.

A megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban is felkapcsolódtak már advent első vasárnapjával az ünnepi fényfüzérek. A legtöbb település nem közölte, hogy mennyibe kerültek ezek, vagy átfogó információt adtak csak.

Egerben például a hírek szerint a teljes adventi rendezvény költségvetése 53 millió forint, ennek egy része ment el a díszkivilágításra. Az egerhirek.hu cikke szerint Mirkóczki Ádám polgármester korábban arról beszélt, hogy sokáig az is kérdés volt, egyáltalán miből tudják biztosítani az anyagi hátteret.

Az oroszlányi helyi híreknél a múlt héten összesítették, hogy a város mire fordította az adóforintokat, ebből derült ki, hogy a karácsonyi díszkivilágításra 12 millió forint ment el.

Rénszarvas szánkóval

Néhány önkormányzat nyilvánosan is elérhető közbeszerzési kiírás keretében szerződött a karácsonyi díszkivilágításra, így budapesti kerületi önkormányzatok is, amelyek többségében ugyanazzal a céggel szerződtek, mint maga a főváros, a már említett BDK Kft.-vel. A III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat összesen 27,5 millió forintot áldoz az ünnepi hangulatra, ebben helyet kaptak például fényfűzérek, egyéb látványosságok és egy 4 méter hosszú „rénszarvas szánkóval” térbeli forma kihelyezése.

Szintén a BDK működteti az újbudai díszkivilágítást is, a XI. kerület 37,7 millió forintot fizet a vállalatnak a fényfüzérekért, „hópihés oszlopkarokért”, és szikrázó tűzijátékokért.

A VI. kerületben, Terézvárosban egy kaposvári céggel, a KATAZOL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szerződtek, amely az eredetileg tervezettnél olcsóbban, 35 millióért vállalta a munkát. Érdekesség, de a közbeszerzés eredményhirdetéséből az is kiderült, hogy a BDK ugyanezt 54 millióért csinálta volna.

Van, ahol spórolnak

A delmagyar.hu gyűjtése szerint előfordul, hogy spórolás miatt nincs ünnepi díszítés a településeken. Hódmezővásárhelyen például óriáskerék nem lesz, csak dodzsem, Székkutason pedig azért nem helyezik ki a „Boldog karácsonyt!” feliratot, mert drága az energia. és csak a le és felszerelés milliós nagyságrendű tétel.

(Borítókép: Ünnepi díszkivilágítás Debrecen belvárosában advent első vasárnapján 2023. december 3-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok