Index Vakbarát Hírportál

Hóba borul az egész ország csütörtökön

2023. december 7., csütörtök 06:20

Fokozatosan halad kelet felé a csapadékzóna, így olyan helyeken is havazhat csütörtökön, ahol eddig nem volt hó. A Dunántúlon viszont már felszakadozhat a felhőzet és feltámadhat az északnyugati szél. Napközben mínusz 1 és 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati felén tovább csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. A nyugati, délnyugati szélvédett részeken viszont néhol tartósan megmaradhat az éjszaka képződött köd.

Többfelé valószínű további havazás, melynek intenzitása napközben fokozatosan csökken.

A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések az északnyugati irányú szelet, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 1 és 4 fok között alakul.

Egészen csütörtök estig várható a havazás sokfelé a mediterrán ciklon csapadékzónájából, mely fokozatosan halad kelet felé és csütörtök napközben gyengül is. Hétvégére megnyugszik a légkör, de maradnak a felhők felettünk, és emellett párás, ködös időben lesz részünk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat

Ahogyan arról az Index beszámolt, akár napokig is megmaradhat a hó, a havazás pedig fokozatosan terjed át az ország keleti részeire, csütörtökig akár 30 centiméteres hóval is számolhatunk. A Magyar Közút óvatosságra inti az autósokat, lesz olyan országrész, ahol korlátozásokkal is számolni kell az utakon. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést hófúvás, havazás és tartós sűrű köd miatt.

A meteorológusok hófúvásra figyelmeztetnek:

Havazás miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzést kapott:

Tartós sűrű ködre pedig

Lassan vége a fejfájásnak

Fokozatosan megszűnik a fronthatás, de addig a frontérzékenyeknél fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás előfordulhat. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A behavazott országról készült összefoglaló, képes anyagunkat itt tekintheti meg. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok