Index Vakbarát Hírportál

Vastag hóréteg borítja Magyarország több vármegyéjét

2023. december 8., péntek 20:07

Az elmúlt napokban az ország több részére is nagy mennyiségű hó zúdult le. Pénteken Tardoson és Hárskúton továbbra is 30 centiméter volt a hóréteg vastagsága. Nem csak a téli időjárás tartogatott meglepetéseket, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint 1901 óta nem volt olyan meleg az ősz, mint idén.

Előzőleg arról írtunk, hogy a Dobogókőn félméteres hó esett csütörtökön (bár a hóréteg vastagsága péntekre valamelyest csökkent).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időközben a közösségi oldalán közölte a legfrissebb, pénteki hóvastagság-adatokat. A bejegyzés szerint Tardoson és Hárskúton 30-30 centiméter volt a hóréteg vastagsága, a Veszprém vármegyei Zircen 26, Kékestetőn 25, a Nógrád vármegyei Romhányban 23, Királyréten pedig 20 centiméter havat mértek.

Míg pénteken döntően az ország középső harmadában, addig szombaton már nagy területen várható borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Mint írtuk, az előrejelzések szerint szombaton az ország nyugati felén hullhat hó, majd vasárnap északon és északkeleten is sokfelé havazhat.

Rekordmeleg volt az idei ősz

Idén az ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991–2020-as évek átlagát, így a maga 13,3 fokával 1901 óta a legmelegebb lett – írta pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján közölt évszakértékelésben.

Az elemzés szerint mindhárom hónap átlaghőmérséklete magasabb volt az átlagosnál. A szeptember 3,5 fokkal, az október 3,4 fokkal, míg a november 0,8 fokkal. 

A szeptember a legmelegebb, október pedig a harmadik legmelegebb hónap lett a 20. század kezdete óta.

A szeptember és október rendkívüliségét mutatja, hogy a kéthavi középhőmérséklet megközelítette a 17 fokot, míg a korábbi maximum a 15,5 fokot sem érte el.

A legtöbb csapadék Kékestetőn esett: október 27-én 80,5 milliméternyi. Az őszi időjárás további érdekessége, hogy október 27-én egy átvonuló hidegfront miatt Balatonszemesen óránkénti 121 kilométeres széllökést mértek, az Alföldön, Szentes közelében pedig tornádó is kialakult.

(Borítókép:  Kirándulók a behavazott Normafánál 2023. január 21-én. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok