Index Vakbarát Hírportál

Megy a székfoglaló játék, aki kimarad, lenullázódik

2023. december 9., szombat 06:33

Miért nem állt még be az MSZP Karácsony Gergely főpolgármester mögé, annak ellenére, hogy a Demokratikus Koalícióval már megkötötték az önkormányzati választásokra vonatkozó megállapodásokat? A kérdést körüljárva arról értesültünk, hogy biztosan beállnak a regnáló főpolgármester mögé, de helyi szinten engesztelhetetlen ellentétek nehezítik a végleges megállapodást.

Az MSZP-hez közel álló forrásunk szerint azért nem született meg a budapesti szintű megállapodás, mert éppen a napokban próbálják elsimítani a helyi problémákat. Nem reális, hogy a szocialisták nem támogatnák a regnáló főpolgármestert, sőt biztosan Karácsony támogatása mellett fognak dönteni, hiszen az ellenzéki pártok csak összefogással tudnak szavazatokat maximalizálni.

Forrásunk szerint két-három kerületben még mindig vannak olyan engesztelhetetlennek tűnő ellentétek az ellenzéki szereplők között, amelyeket nem sikerült megoldani. Vannak, akik az elmúlt évek együttműködése után még egy szavazólapon sem hajlandóak együtt szerepelni.

Karácsony jelenleg a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatását élvezi. „Az egész olyan, mint a székfoglaló játék”, mindenki meg akar állapodni, a kis pártok főleg, mert azt a tanulságot vonták le a korábbi választásokból, hogy az ellenzéki szavazók az összefogó pártok felé gravitálnak, aki kimarad az összefogásból, annak a „teljes lenullázódással” kell szembenéznie. Érthető, hogy az ellenzéki szavazók nem szeretnék, hogy a szavazatuk kárba vesszen, elaprózódjon.

Az előválasztás árnyéka 

Úgy értesültünk, hogy a problémákra érdekes példa Józsefváros, ahol a jelenlegi polgármester Pikó István házon belül is szuverénnek és civil jelöltnek tartja magát, és forrásaink szerint úgy gondolja, hogy

nincs szüksége a pártok támogatására ahhoz, hogy jövőre is megnyerje a Választásokat. Mindez a háttértárgyalásokon is megnyilvánul, pedig nem jellemző, hogy egy ellenzéki politikus a pártok összefogása nélkül, egyedül képes megnyerni a választásokat.

Az egyetlen ilyen hivatalban lévő polgármester a fővárosban a szocialista Tóth József, aki 1994 óta vezeti a XIII. kerületet, és beágyazottsága miatt szinte bármilyen színekben indulva győztesen kerülne ki a párviadalból. Forrásunk szerint azért sem sikerült gyorsan nyélbe ütni a megállapodást, mert Karácsony Gergely és az MSZP kapcsolata személyes problémákkal is terhelt.

A szocialisták még mindig nem tették túl magukat rajta, hogy a főpolgármester visszalépett az előválasztáson, és Márki-Zay Péter lett a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje. Úgy érzik, hogy Karácsony nem kárpótolta őket a visszalépés után.

Az MSZP-ben tényleg „az egyenlő munkáért egyenlő bér” elvét követik, és nem szabad elfelejteni, hogy a pártnak még mindig olyan jelentős infrastruktúrája van (pártirodák, aktivisták, kampányközpontok), ami nélkülözhetetlen egy sikeres választási kampányhoz. Más pártok gyakorta használják az MSZP infrastruktúráját saját épülésükre. Az MSZP egyébként is önmagát tartja a legszélesebb országos hálózattal rendelkező és legszervezettebb ellenzéki pártnak.

Düh és barátság

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke októberben adott nagyinterjút az Indexnek, akkor úgy fogalmazott, hogy a főpolgármester jól vizsgázott egy nagyon nehéz időszakban, és attól függetlenül élvezi a fővárosiak bizalmát, hogy visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. 

Utóbbi miatt dühös vagyok rá, de Gergő a barátom. Ráadásul korábban a Párbeszéddel közös miniszterelnök-jelöltünk volt, és továbbra is az az elvárásunk, hogy képviselje azt a baloldali szociáldemokrata politikát, amit 1990 óta az MSZP alapszabálya rögzít

– mondta Kunhalmi, aki egy friss nyilatkozatában megerősítette, hogy az MSZP Karácsony Gergely főpolgármesterrel is folytat kétoldalú tárgyalásokat, de úgy gondolja, hogy mindenkire szükség van ahhoz, hogy szembe tudjanak szállni a kormánnyal.

A „barátság” ellenére egy márciusi háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján is a háttérben rejlő feszültségekre következtethetünk. Kunhalmi tavasszal még arról beszélt, hogy senkit, így Karácsonyt sem tudják automatikusan támogatni.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely és Tóth Bertalan 2019. december 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok