Index Vakbarát Hírportál

Saját „játékszerével” vágtak vissza a kormánynak, de a szimpatizánsok ezt nem hagyták annyiban

2023. december 9., szombat 06:30

Immár több hete dübörög hazánkban a nemzeti konzultáció bojkottja, a kampány keretében több száz leadóponton gyűjtik a kitöltetlen íveket. A szervezők jelzése szerint az akciónak már kerékkötői is akadtak, a részletekről Szalóki Viktor, az aHang szóvivője mesélt az Indexnek.

„Olyan információk is eljutottak hozzánk, miszerint a kormány támogatói is hasonló akcióba kezdtek” – ezt állította a héten egy közleményben az a két szervezet, amely november második felében a nemzeti konzultációval párhuzamosan egyfajta ellenkonzultációba kezdett. A kampány részeként az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) január végéig egymillió üres ívet gyűjtene össze, ezzel jelezve a döntéshozóknak, hogy az általuk feltett kérdések helyett inkább a valós problémákról kellene párbeszédet folytatni.

Van olyan település, ahol többen úgy fogtak bele az üres ívek összegyűjtésébe, hogy egyébként azokat a későbbiekben kitöltik, és visszaküldik a kormánynak

  árulta el lapunk megkeresésére Szalóki Viktor, az aHang szóvivője, amikor arról kérdeztük, hogy pontosan milyen információk jutottak a birtokukba. Hangsúlyozta: egyelőre konkrét helyszínekről még nem beszélne, ki kell ugyanis deríteniük, hogy mi áll a háttérben, egy komolyabb szerveződés, vagy esetleg csupán egy egyszeri gerillaakcióról van szó.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy a cél a megtévesztés. Ezért arra kérjük az állampolgárokat, hogy amennyiben ellenkonzultálni szeretnének, a térképen feltüntetett hivatalos leadó pontokra, vagy postai úton közvetlenül az irodánkba juttassák el az üresen hagyott íveket”  hangsúlyozta az aktivista.

Lapunk az ügyben levélben kereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket, vagy új cikket írunk. 

Brüsszelnél is kiverte a biztosítékot a konzultáció, az intelligenciában bíznak

Mint ismert, a legújabb konzultációs ívek november második felében érkeztek meg a postaládákba. A kérdések mindegyike egy állítással kezdődik, melyben leírják, mi mindent akar tenni hazánkkal Brüsszel. Elhangzik többek között, hogy eltörölnék a gyermekvédelmi törvényt, beengednék a génmódosított ukrán gabonát, de emellett migránsgettókat is létrehoznának. A pontos kérdéseket  melyekről az állampolgárok 2024. január 10-ig mondhatják el a véleményüket  ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Ahogy arról szintén írtunk, Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője teljességgel valótlannak nevezte a nemzeti konzultációban megfogalmazott állításokat. Kiemelte: a kérdésekről nem tárgyaltak velük, ugyanakkor nem tartják szükségesnek, hogy válaszokat írjanak, vagy saját kampányba fogjanak. Kijelentését úgy indokolta:

Hiszünk a magyar közvélemény intelligenciájában, a tízmillió magyar nemcsak Magyarországon, hanem egyben az EU-ban is él.

Valami hasonlóban bízik aHang és az Egységes Diákfront is, a két szervezet álláspontja szerint a kormány immár sokadik éve nem a valódi ügyekről konzultál, emiatt döntöttek úgy, hogy a saját játékszerükkel vágnak vissza” nekik.

„Az ívek most először nyerhetnek értelmet. Minél többet gyűjtünk össze, annál inkább meg tudjuk akadályozni, hogy újabb hazug plakátkampányok lepjék el az országot, azt hirdetve: a magyar emberek 97 százaléka egyetért a kormánnyal”  fogalmaztak korábban egy lapunkhoz is eljuttatott közleményben.

Sorra nyílnak a leadópontok

Ahogy szintén egy közleményből derült ki: pár nap alatt csaknem 700 leadópont jött létre, és előzetesen több mint tízezren jelezték, hogy a saját környezetükben összegyűjtik a dokumentumokat.

Már-már egyfajta mozgalommá nőtte ki magát az üres konzultációs ívek összegyűjtése. Országszerte csatlakoztak a gyűjtéshez magánszemélyek, civil szervezetek, vállalkozások, szakszervezetek és pártok is. Egyre több leadópont nyílik, miközben sorra kapjuk a támogató és biztató visszajelzéseket. Ez egy világos üzenet: elegünk van abból, hogy közpénz-milliárdokat költ el a kormány hazug propagandakérdésekre, miközben a lényegi ügyekben még csak meg sem hallgatják az emberek véleményét

– hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kampány a véleménynyilvánításon túl kapcsolódási pontokat is létrehoz az emberek között.

A leadópontokon történő találkozások, beszélgetések mind-mind segítik az elszigeteltség feloldását. Remek lehetőség, hogy beszélgessünk arról, mi minden lenne fontosabb Brüsszelnél, amiről konzultálhatnánk, például az oktatás, az egészségügy, az akkumulátorgyárak kérdése, a lakhatás, és még hosszan lehet sorolni” – jegyezték meg.

Nem ez az első újhullámos akció

Mint ismert, ősszel egy alternatív népszavazást is tartott hazánkban a két szervezet. A referendumon csaknem 115 ezren vettek részt, voksolni 16 éves kortól lehetett.

A hét kérdés között szerepelt például az, hogy

Az aHang és az EDF képviselői az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmaztak, hogy az igenek aránya egy egyértelmű jelzés a döntéshozók felé, de számukra is egy komoly visszaigazolás arról, hogy a munkát folytatni kell”, ezért is találták ki a második felvonást, az egymillió nemzeti konzultáció összegyűjtését.

(Borítókép: aHang)

Rovatok