Index Vakbarát Hírportál

Még dolgoznak a gyermekvédelmi törvény szigorításán, nem látni a végét

2023. december 10., vasárnap 12:40

Az eredeti tervek szerint ősszel került volna a parlament elé, de rendkívül kicsi az esély arra, hogy még idén elfogadja a törvénymódosítást az Országgyűlés. Hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni.

„Ez itt Magyarország, és itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének, a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekekre leselkedő legnagyobb veszély. Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyermekeinket, mert ami sok, az sok” – így előlegezte meg Orbán Viktor miniszterelnök februárban az évértékelő beszédében azt az intézkedést, amelynek értelmében a nem sokkal előtte kirobbant iskolai botrányok miatt a gyermekvédelmi törvény szigorítását ígérte meg a kormány. Ezt alig egy héttel később egy sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is megerősítette, amikor úgy fogalmazott: „A gyermekvédelem rendszerét és szabályait szigorítani kell. Durva európai és hazai viták lesznek.”

Durva viták

Durva viták azóta tényleg lettek, hiszen a gyermekvédelmi törvény novemberben verte a legnagyobb port, amikor ennek apropóján vizsgálat indult L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ellen a World Press Photo kiállítás homoszexualitást ábrázoló fotói miatt, amelyeket akkor kiskorúak is megnézhettek. Az ügy vége azóta ismert: L. Simont Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette állásából.

A szigorítást a nyáron is napirenden tartották a kormánypárti képviselők és kormánytagok: akkor őszre ígérték a törvénymódosítást és annak elfogadását. Azóta sem lett semmi azonban az ügyből, és az elmúlt hónapokban ez a téma ki is került a kormányzati kommunikációból, bár teljesen nem tűnt el.

Konzultációs kérdés

A gyermekvédelmi kérdés pedig az új nemzeti konzultációban is helyet kapott. Egészen pontosan így szól:

Brüsszel el akarja törölni a gyermekvédelmi törvényt.

Brüsszelből folyamatosan támadják a magyar gyermekvédelmi törvényt. Az Európai Bizottság bíróságon is megtámadta a jogszabályt. Eközben egyre több hír lát napvilágot a gyermekeket célzó agresszív LMBTQ-propagandáról.

Ön mit gondol erről?

A konzultációs válaszok értelmében tehát fennáll a lehetőség arra, hogy további szigorítással éljen a kormány, amennyiben a konzultáció keretében erre felhatalmazást kap. Ugyanakkor az eredetileg felmerült határidőt, az őszi ülésszakot így már biztosan nem tudja tartani a kabinet, hiszen abból már csak a jövő heti ülésnap van hátra – hacsak nem lesz rendkívüli ülésnap, de erre kicsi az esély, főleg, hogy az Index információi szerint még kész sincs a tervezet.

Dolgoznak rajta

Ezt megerősítette lapunknak a tervezeten dolgozó Igazságügyi Minisztérium is, amely kérdésünkre az alábbi választ küldte:

„A magyar gyermekvédelmi törvény jelenleg is az egyik legszigorúbb Európában. Ahogy azt a tavalyi gyermekvédelmi népszavazás is mutatja, a magyar emberek elvárják a kormánytól, hogy védje meg a gyermekeket az egyre agresszívabb LMBTQ-propagandától.”

Éppen ezért a gyermekvédelmi törvény további szigorításának előkészítése jelenleg is folyamatban van.

Hogy pontosan tehát mikor lehet a tervezetből tényleges szigorítás, illetve mit tartalmaz majd, azt továbbra sem tudni, a nemzeti konzultáció jövő év eleji kiértékelésekor várhatóan pontosabb képet kaphatunk a témáról.

(Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter (j) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok