Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek nyolc határrendész ellen korrupció miatt

2023. december 12., kedd 11:41

Vádat emelt az ügyészség a nagylaki határrendészek korrupciós ügyében. A vádlottak beismerték a bűntettet – írta az MTI.

Mint arról az Index is írt, tavaly hivatali kötelességszegés és vesztegetés miatt indult eljárás nyolc határrendész és egy román állampolgár ellen, amiért koholt szabálysértésekkel pénzt csaltak ki a külföldi határátkelőktől még a határ előtt.

Most a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt a nyolc határrendész – köztük egy alosztályvezető – és a román állampolgár ellen. A közlemény szerint 

valamennyi vádlott beismerő vallomás tett.

A rendőr vádlottak hivatásos szolgálati viszonya az eljárás alatt megszűnt, közülük ketten majdnem fél évig voltak letartóztatásban.

Csapatban dolgoztak

A vádirat szerint a nagylaki határrendészek még a határátkelő előtt rendszeresen megállítottak külföldi gépjárműveket, és vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy készpénzért cserébe eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

A hivatalos személyek megállapodtak abban, hogy a szolgálatuk alatt a külföldi állampolgároktól megszerzett korrupciós pénzt egymás között szétosztják. A készpénzt egymástól meghatározott időközönként átvették, és többek között az egyenruhájukban vagy napszemüvegtokban, esetenként az átkelőhelyen tárolták a szolgálatuk végéig.

A korrupciós tevékenységet a vádlottak bizonyítottan 2022. február közepe és 2022. június vége között folytatták, a vesztegetési pénzből valamennyien kaptak.

A vádlottaktól 4095 eurót, 1050 lejt, 355 angol fontot, 210 zlotyt és 355 000 forintot foglaltak le. Az ügyészség vagyonelkobzásra tett indítványt a vádiratában.

Az ügyészség a kilenc vádlott többségénél végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását javasolta.

Rovatok