Index Vakbarát Hírportál

Nem törődött áldozatával az olasz férfi, aki ittasan gázolt halára egy lányt a Harminckettesek terén

2023. december 13., szerda 12:22

Szerda délelőtt állt bíróság elé először a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az az olasz férfi, aki még februárban gázolt halálra egy 23 éves lányt a Harminckettesek terénél. A vádlott ittasan ült volán mögé, majd elaludt, így ütközött bele a villamosmegállóba.

A vádirat szerint a terhelt 2023. február 19-én hajnali 2 óra körüli időben ittas állapotban, a megengedett sebességet túllépve közlekedett a József körúton a Blaha Lujza tér irányába. A terhelt az ittasságából eredően elaludt a volán mögött, az autójával nem követte a forgalmi sáv vonalvezetését, ami miatt nekiütközött az út bal oldalán lévő villamosmegálló járdaszigetének, utasvárójának és az ott tartózkodó sértettnek. A bíróságon tartott ügyészi vádismertetésből kiderült, hogy F. Manuele alkoholszintje a helyszíni szondáztatáson 2,2 ezrelék szintű volt.

A villamosmegállóban várakozó sértett az ütközés során elszenvedett sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. Áldozata mindössze 23 éves volt, K. Boglárka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója.

Az ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolja a terheltet. 

A szerda délelőtt megkezdődött előkészítő ülésen az ügyész a vádirat ismertetése után felajánlotta a vádlottnak, F. Manuele-nek, hogy amennyiben beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor ítélje őt a bíróság

hat év börtönbüntetésre, hét évre tiltsák el a közügyektől, végleg tiltsák el a vezetéstől, de feltételesen a büntetés kétharmadának letöltése után bocsássák szabadlábra.

A vádirat ismertetés után Éliás Dávid ismertette a tárgyalás további menetét, miután F. Manuele megértette a figyelmeztetést, beismerte a bűnösségét, és elfogadta az ügyész ajánlatát.

Nagyon sajnálom, ami történt! Szeretném viszont Olaszországban tölteni a büntetésemet, ahol nyelvi akadályokba sem ütköznék.

A szardíniai férfi ezt azért is kérte, mert édesanyja beteg, így módjában állna tartani vele a kapcsolatot. Egyszerű, szegény körülmények között éltek, apja egy éve halt meg, Magyarországra azért jött, hogy dolgozzon, és pénzt küldhessen haza az anyjának. 

Egy tehenészeti telepen dolgozott mint gépész, mielőtt letartóztatták volna az ittas járművezetés miatt. A szerződése éppen a baleset idején járt volna le, két hónappal később utazott volna haza. Vezetői engedélyét 2021-ben szerezte meg, így alig több mint egy éve volt jogosítványa a baleset idején.

A beismerő nyilatkozatát elfogadta a bíróság, viszont a K. Boglárkát képviselő ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy miután a férfi elgázolta a fiatal lányt, rágyújtott egy cigarettára, és a járműve alkatrészeit szedte össze. A biztonsági kamerák felvételei szerint a baleset után hat perccel ment csak a lányhoz, akkor is az autó darabjait szedte össze, a fiatalon nem segített. Eközben már húsz-harminc fős csapat ment segíteni a lánynak.

Még egyszer szeretném kifejezni, hogy mennyire sajnálom a történteket

– mondta a férfi az utolsó szó jogán.

Éliás Dávid végül délben ítéletet hirdetett, ebben öt év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, hat év közügyektől való eltiltásra, és a vezetéstől végleg eltiltotta. 

Az ítélet nem jogerős, az ellen súlyosbításért nyújtott be fellebbezést az ügyészség képviselője. A vádlott elfogadta az ítéletet, míg védője fellebbezett az enyhítés érdekében, így az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd. 

F. Manuele jelenleg letartóztatásban van, az ügyész kérte is, hogy ez maradjon a jogerős ítélet kihirdetéséig. A férfi védője kérte, hogy helyezzék szabadlábra, mert véleménye szerint nem vonná ki magát a felelősségre vonás alól a vádlott. Mivel nem tud hova menni Magyarországon, ezért a letartóztatás marad a továbbiakban is.

Rovatok