Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Orvosoljuk Budapest legnagyobb problémájának egy kis szeletét

2023. december 15., péntek 16:58

Átadták a Páty és az M1 autópálya közötti összekötő utat annak a bruttó 6 milliárd forintos projektnek az első részeként, mely lehetővé teszi, hogy a Pest vármegyei település kerülő nélkül csatlakozhasson az autópályához.

Mint december elején írtunk róla, a kormány ígéretének megfelelően december 15-én, délben adják át az M1-es autópálya pátyi lehajtóját.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Pátyon, az út és a kapcsolódó létesítményeinek átadó ünnepségén hangoztatta: az összekötő út nagymértékben segíti a Pátyon, Biatorbágyon és a környéken lakók életét.

Rámutatott, hogy a most elkészült út nagy segítség az itt élőknek, mert ezáltal meg fog szűnni az átmenő forgalom, amely eddig a környéken élőket terhelte. Páty és Budajenő lakossága sokkal könnyebben fogja elérni az M1-es autópályát, és ennek következtében a Budakeszin áthaladó autóforgalom is jelentősen csökkenni fog.

Budapest és térsége legnagyobb problémájának egy kis szeletét most orvosolni tudjuk

– mondta a miniszter, utalva arra a rendszerváltást követően elindult és máig sem megállt folyamatra, hogy Budapestről kiköltöznek, Pest vármegyébe pedig beköltöznek az emberek.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára és a térség, Pest vármegye 2. számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy már képviselőjelöltként közel 300 beszélgetést folytatott le a választókerületében élőkkel, amelyből kiderült, hogy a Buda környéki emberek nagyon szeretnék ezt az autópályalehajtót, ezért meg is kellett valósítani.

A választókerületem felét érinti nagyjából ez a beruházás és több tízezer ember mindennapjait teszi majd könnyebbé

– fogalmazott az államtitkár.

Már a következő lépés is folyamatban van

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a most befejezett I. ütem során 2-szer egysávos összekötő utat alakítottak ki mintegy 900 méter hosszan.

A beruházás részeként két új körforgalmú csomópont épült, egyebek között felújították a Füzes-patak hídját, a patak medrét rendezték, illetve csatlakozásokat építettek ki a Sasfészek pihenőhely csomópontjához. Az első ütem kivitelezésének nettó értéke 2,4 milliárd forint.

A II. ütem építése már folyamatban van, ennek során elkészül a Páty nyugati elkerülő. Az útszakasznak köszönhetően a Pátytól északra és keletre lévő települések – Telki, Budajenő és Budakeszi – megközelítésénél tehermentesülnek a Páty központjában található – jelenleg is használt – balesetveszélyes és szűk utcák.

Az 1,4 kilométer hosszúságú útszakasz várhatóan 2024 tavaszán készül el. A teljes beruházás kivitelezése nettó 4,4 milliárd forint kormányzati forrásból valósul meg. A projekt fővállalkozója a Mészáros és Mészáros Zrt.

Rovatok