Index Vakbarát Hírportál

A Belügyminisztérium megcáfolta Gulyás Gergelyt a pedagógus-béremelés ügyben

2023. december 14., csütörtök 06:05

Szerdán kiderült, hogy Magyarország megkapja az eddig zárolt uniós források egy részét, amelyből Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a pedagógusok bérét bruttó 700 ezer forintra emelnék januártól. A Belügyminisztérium azonban csupán 10 százalékos emeléssel tervez 2024 januárjára.

A tanárok és diákok jó ideje tüntetnek többek között a tanárok béremeléséért is, de eddig a kormány a baloldalra, valamint az Európai Bizottságra hárította a pedagógusok alacsony bére miatti felelősséget. Azonban most, hogy szerda délután megnyílt az út az uniós források érkezése előtt, már nem lehet akadály a pedagógusok béremelése.

Korábban a Belügyminisztérium elárulta, hogy idén a pedagógusok átlagkeresete bruttó félmillió forint felett alakul. Akkor arra is ígéretet tettek, hogy 2024. január 1-jével legalább tízszázalékos béremelést hajtanak végre, amelyet a nemzeti költségvetésből biztosítanak.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott nemrég, hogy a pedagógusok bére már 2024 januárjában elérheti a diplomás átlagbér 72 százalékát, ami átlagosan bruttó 700 ezer forintot jelent. Ehhez arra lenne szükség, hogy Brüsszel felszabadítsa az uniós pénzeket,

2025-re pedig már a diplomás átlagbér 80 százalékát is elérheti a tanárok bruttó keresete.

Azonban az RTL Híradó megkérdezte a Belügyminisztériumot, amely megerősítette, hogy január 1-jétől 10 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok. Azt viszont kiemelték, hogy amint megérkezik a pénz, újabb emelést kaphatnak a tanárok.

Viszont, ahogyan Gulyás Gergely is említette a már idézett megszólalásában, az Európai Unió utófinanszírozást hajt végre, tehát a magyar kormánynak először mindenképp ki kell fizetnie a pedagógusok béremelését. 

Ezt Arató László, az RTL által megkérdezett szakértő is így látja. Tehát a kormánynak kötelező lesz előfinanszírozni a béremelést. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elárulta, nem számítanak év elején nagyobb béremelésre, de ebben az esetben sztrájkot hirdetnek.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok