Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz kávézni küldte Orbán Viktort Brüsszelben

2023. december 15., péntek 12:40

Nagyjából három órája nem tudtak továbbhaladni az EU-vezetők Ukrajna csatlakozási ügyében, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök nem volt hajlandó rábólintani a bővítési tárgyalásokra. Ekkor Olaf Scholz, a német kancellár arra kérte a magyar miniszterelnököt, inkább menjen, és igyon meg egy kávét a termen kívül.

Csütörtökön tartották Brüsszelben az EU-vezetők csúcstalálkozóját, amelynek kiemelt napirendi pontja volt Ukrajna uniós csatlakozása. Mivel Orbán Viktoron kívül minden vezető támogatta a döntést, ezért Scholz azt a megoldást találta ki, hogy a magyar miniszterelnök hagyja el a termet, amíg a többiek egyhangú döntést hoznak – írja a Politico.

Scholz úgy fogalmazott, 

inkább igyon egy kávét a szobán kívül.

Ötlete szabályos volt, mivel ha a 26 vezető egyhangú döntést hoz, az akkor is figyelembe vehető, ha egy vezető éppen nincs jelen a döntéshozatalkor. Így Ukrajna csatlakozása is megvalósulhat, és Orbán Viktornak sem kell igennel szavaznia.

Az ötlet felvetését követően Orbán Viktor és Olaf Scholz is elhagyta a termet, így az EU-vezetők bejelenthették a hivatalos döntést, miszerint megkezdik Ukrajna csatlakozási tárgyalásait. 

„Magyarország nem támogatja a rossz döntéseket!”

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor elmondta, nem tudta meggyőzni a többi vezetőt arról, hogy rossz döntést hoznak Ukrajna felvételével. Kijelentését azzal indokolta, hogy a Volodimir Zelenszkij vezette ország még nem készült fel arra, hogy az unió tagja legyen. 

A magyarok pénzét nem kapja meg Ukrajna – ezt ugyanis a magyar delegáció már megvétózta, mert Magyarország nem fogadja el a pénzügyi következményeit az ukrán csatlakozásról szóló döntésnek. Ha a magyar gazdák érdekeit kell megvédeni, akkor a magyar kormány a kéziféket be fogja húzni

– jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő pénteken Facebook-oldalán megerősítette, hogy „a rossz döntés költségeit azok fizetik meg, akik megszavazták”.

Rovatok