Index Vakbarát Hírportál

Indul a kormány új csereprogramja az Erasmusból kiesett, modellt váltott egyetemeknek

2023. december 20., szerda 16:19 | aznap frissítve

Elindul a modellt váltott egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program – jelentette be Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára, a tárca és a Tempus Közalapítvány sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

Hankó Balázs közölte, hogy a jövő évben 10 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a modellt váltott egyetemek diákjai, az oktatók és a kutatók a világ vezető egyetemein szerezzenek olyan tapasztalatokat, amit majd hasznosítani tudnak a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésére. 

A program pályázati felhívása a tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján jelent meg – tette hozzá. 

Az államtitkár szerint a sikeres magyar felsőoktatás egyik feltétele, hogy a hallgatók nemzetközi csereprogramokon vehessenek részt. Mint hangsúlyozta, jelenleg 10 ezer diák, tanár és kutató vesz részt ilyen programokban, ám a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi 20 ezret.

Közölte: úgy számolnak, hogy 

a program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen.

Mint hangsúlyozta, az így szerzett krediteket minden esetben el fogják fogadni a hazai intézmények, illetve a tapasztalatszerzést havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal is támogatják.

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tenderre január 15-től pályázhatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatok beadási határideje pedig január 29. Terveik szerint a kuratórium február végéig meghozza a döntést a pályázatokról, és április végéig a szerződéseket is megkötik.

Huszonegy egyetemet tilthatnak ki az Erasmusból

Mint arról az Index is írt, az Európai Bizottság döntése értelmében az alapítványi irányítású egyetemeket kizárhatják az Erasmusból. A tiltás összesen 21 magyarországi egyetemet érint, ennyi működik ugyanis alapítványi formában. Az érintett intézmények között van 

Hankó Balázs az Indexnek is nyilatkozott az ügyben. Többek között elmondta, hogy bíznak abban, hogy sikeresen megegyeznek az Európai Bizottsággal az Erasmus kapcsán. Elmondása szerint a Pannónia Program nem az Erasmus eltörlésére indított B terv.

Mint mondta, egyébként is gondolkodtak egy még inkább nemzetközi program elindításában, hiszen eddig is voltak Erasmuson kívüli lehetőségek, most ezeket szeretnék bővíteni.

Hozzátette, a Pannónia Program Európán kívülre is kiterjedne, a magyar diákok a világ top-top-top egyetemeire juthatnak el a jövőben, akár rövidebb időre, akár egy teljes szemeszterre. Erre az Erasmustól függetlenül lehetőséget biztosítanak.

Rovatok