Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos: 677 millió forintból épült egy 12 fős bölcsőde

2024. január 2., kedd 19:47

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy egy nógrádi faluban férőhelyenként 56 millió forint uniós támogatásból építettek bölcsődét.

„Kezdjük az évet egy rekorddal: 677 millió forintból épült egy 12 fős bölcsőde Kazáron, egy határ menti, 1600 fős nógrádi faluban. Azaz egy férőhelyet 56 millió forint EU-s támogatásból sikerült megépíteni” – közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő kifejtette, hogy „a KSH szerint Nógrádban egy új ház négyzetméterára 650 ezer forint körül van. Ennek az épületnek a teljes alapterülete (folyosókkal, tornaszobával együtt) kb. 300 négyzetméter, tehát 2,25 millió forint per négyzetméter, azaz durván háromszoros áron sikerült építeni”.

Hadházy Ákos úgy látja „az alapkőletételeken a fideszes urak is érezték, hogy ez az ár egy picinykét problémás lehet. A polgármester el is mondta, hogy eredetileg kevesebből tervezték, de – idézem – »a beruházás kivitelezéséhez a környék talán egyik legnagyobb többletköltség-igénylését hagyta jóvá a Pénzügyminisztérium a térség országgyűlési képviselője és a megyei önkormányzat elnöke közbenjárásának köszönhetően«”.

Az ellenzéki politikus leszögezte, „természetesen nem vitatja azt senki sem, hogy az elmúlt évben jelentősen nőttek az árak az építőiparban. De ahhoz azért pofa kell, hogy így is szétlopjanak egy beruházást, és még dicsekedjenek is vele. Az EU-n meg csak röhögni lehet, ha tényleg nyakon öntené ezeket az ezer milliárdokkal (egyelőre azért erről nincsen szó, még akkor sem, ha pár száz milliárd visszatartott pénz megindulhat esetleg)”.

Varga Mihály pénzügyminiszter épp ma jelentette be, hogy újabb 170 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra.

Rovatok