Index Vakbarát Hírportál

Csökkenthetik a rosszul teljesítő pedagógusok bérét?

2024. január 5., péntek 11:21

2025 szeptemberétől a munkáltatóknak lehetőségük lesz csökkenteni azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik rossz eredményeket értek el a teljesítményértékelésen, annak ellenére, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a kormány ígéretet tett nekik arra, hogy ilyen nem következik be.

2023 márciusában derült fény arra, hogy a kormány egy új jogviszonyt vezetne be a köznevelésben, a korábbi közalkalmazotti jogviszonyt köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyra cserélné le. Az Országgyűlés 2023. július 4-én el is fogadta a közbeszédben csak státusztörvényként emlegetett, a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt. Az új szabályok január 1-től érvényesek.

A státusztörvény részeként a munkáltató minden évben köteles a köznevelésért felelős miniszter rendeletében meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógus és a pedagógus-szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott teljesítményét, amit írásba is kell foglalni.

Most az is kiderült, hogy a rosszul teljesítő pedagógusokat fizetéscsökkentéssel büntethetnék – írja a Népszava.

A lapnak a Belügyminisztérium megírta, hogy 2025 szeptemberétől a munkáltatóknak lehetőségük lesz csökkenteni azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik rossz eredményeket értek el a teljesítményértékelésen, így a pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg. 

Tehát amennyiben egy tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de rosszul teljesít, akkor bruttó 410 ezer forintig csökkenthető a fizetése.

Az is kiderült, hogy a tanárok értékelését az igazgató, az igazgató értékelését pedig a fenntartó képviselője végzi majd.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Népszavának elmondta, hogy ígéretet kaptak a kormánytól, hogy nem fogják csökkenteni a béreket a teljesítményértékelés alapján.

Felháborító, hogy a tárgyalásokkor a szemünkbe hazudtak

– mondta a lapnak a PSZ elnöke. Hozzátette, hogy erkölcstelennek és etikátlannak tartja a megállapodás felrúgását, és szerinte ez a rendszer lehetőséget ad arra is, hogy a teljesítményértékelés mögé bújva büntessék azokat a tanárokat, akik szerintük nem viselkednek megfelelően.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok