Index Vakbarát Hírportál

Kevesebbet szorongunk és pozitívabb az életszemléletünk, ha kutyát tartunk

2024. január 5., péntek 14:31

Az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből kiderült, hogy a kutyatartó Y generáció tagjai kevesebbet szoronganak, kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint a kutyát nem tartók.

Az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből, mely a Cofidis Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg, kiderült, hogy kevesebb szorongás, jobb mentális állapot, pozitív életszemlélet jellemzi az Y generáció azon szingli tagjait, akik a mindennapjaikat egy kutyával osztják meg.

A hitelintézet egy másik reprezentatív kutatása szerint bár megéri az érzelmi támogatást nyújtó házikedvencekről gondoskodni, nem olcsó mulatság, hiszen

egy átlagos magyar gazdi legalább évi 190 ezer forintot költ a kutyájára.

Az ember és kutyája közötti kötelék mentális jólétre való hatását vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Lendület Társállatok Kutatócsoport szakemberei. Egyedülálló, fiatal felnőttek körében keresték a választ arra, vajon befolyásolja-e mentális és szociális jóllétüket a társállattartás. Az eredmények alapján igencsak előnyös helyzetben vannak az otthonukat kutyával megosztó szinglik azokhoz képest, akiknek nincs társállatuk.

Az kutyatartók úgy vélik, érdemes élni és értékesnek is tartják az életüket, valamint

ritkábban tapasztalnak magukon olyan negatív érzéseket, mint például a rosszkedv, az elkeseredés, a szorongás vagy a depresszió.

A magyarok fele úgy gondolja, hogy kutyával könnyebben megy a kapcsolatteremtés másokkal, 55 százalékuk szerint egy négylábúval egyszerűen jobb az élet, 67 százalék pedig azt vallja, egy kutyával kevésbé érzi magát magányosnak az ember.

A felmérés szerint jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük pedig egy kutyáról gondoskodnak. A gazdik szerint egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül. A felszerelés, higiéniai ellátás, általános állatorvosi költségek pedig összesen kb. 47 ezer forintot emésztenek fel éves szinten.

A hitelintézet ugyanezen kérdéseket vizsgáló 2018-as kutatásával összevetve jól látszik, hogy a gondoskodással kapcsolatos költségek terén közel 33 százalékos emelkedés volt tapasztalható 5 év alatt.

Rovatok