Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megérkezett Párizsba, uniós vezetők társaságában fotózták le

2024. január 5., péntek 11:52

Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására pénteken egy búcsúztatási szertartáson vett részt Párizsban.

A magyar kormányfő a francia államfő meghívására pénteken részt vett Jacques Delors, az Európai Bizottság korábbi elnökének búcsúztatási szertartásán Párizsban.

Délelőtt 11 óra után nem sokkal egy francia hírügynökség az X-en tett közzé egy fotót, amelyen a francia köztársaság elnöke köszönti az Európai Unió képviselőit és az európai államfőket a Les Invalides díszudvarán.

A képen Orbán Viktor, Mark Rutte holland miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő (háttal) is látható.

Jacques Delors, az Európai Bizottság elnöke előtt rendezett nemzeti tiszteletadáson Emmanuel Macron elnökölt délelőtt 11 órától.

13 óra után nem sokkal Orbán Viktor is posztolt a Facebookon.

Elment Magyarország barátja és Európa vezetője a rendszerváltás utáni, sorsfordító időkből. Köszönünk mindent!

– írta a miniszterelnök.

Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori elnöke 98 éves korában halt meg december végén. Tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában. Fontos formálója volt többek között az egységes piac, a schengeni övezet, az Erasmus-programok és a közös mezőgazdasági politika létrehozásának.

Orbán Viktor legutóbb 2023 decemberében járt Párizsban. Akkor az Emmanuel Macronnal folytatott beszélgetésén a magyar kormányfő próbálta meggyőzni a francia elnököt arról, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése helyett stratégiai partnerséget kívánatos kötni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, azonban akkor a diskurzus végén mindenki a saját álláspontjához ragaszkodott.

Rovatok