Index Vakbarát Hírportál

Aláírásgyűjtést indított Orbán Viktor ellen az Európai Néppárt képviselője

2024. január 9., kedd 11:38

Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséért indított aláírásgyűjtést Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő, mert nem szeretné, ha az országnak döntéshozatali joga lenne az Európai Tanácsban.

Sarvamaa arra hivatkozva indította az akciót, hogy Magyarországon „súlyosan és tartósan sérülnek” az uniós értékek. Az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot is felkérte ezen állítás megerősítésére – tudta meg a Népszava.

Az EU döntéshozatali gépezete egyszerűen elakadt Orbán Viktor miatt. Az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyük, ha megfosztjuk Orbánt a Tanácsban a szavazati jogától. Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni

– fogalmazott a képviselő. Úgy véli, a magyar miniszterelnök miatt akadnak el olyan fontos folyamatok az EU-ban, mint Ukrajna támogatásának tárgyalása. 

Irodájának tájékoztatása szerint a hétfőn kezdődött aláírásgyűjtéshez péntekig várják a képviselők csatlakozását.

Petri Sarvamaa akciója azt is érzékelteti, mennyire valószínűtlennek tartja a képviselő azt, hogy júliustól Orbán Viktor legyen az uniós országok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke

A 27 uniós vezető a tervek szerint a június 27–28-án esedékes csúcstalálkozóján döntene a mandátuma végére érő többi uniós vezető utódlásáról is. Többek között megneveznék választottját az Európai Bizottság elnöki tisztjére és az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének posztjára is.

Rovatok