Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Szolidaritás Mozgalom is Vitézy Dávidot látná Karácsony Gergely székében

2024. január 9., kedd 18:57

A magyarországi települések gondjait csak a politikai pártoktól független szervezetek, politikusok tudják megoldani, ami a főváros esetében hatványozottan így van – véli a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amely nyitott a Vitézy Dáviddal való párbeszédre, méghozzá olyannyira, hogy a civil szövetség megállapodás esetén a közlekedési és városmobilitási szakértőt a főpolgármesteri pozícióra is jelölné.

Székely Sándor, a mozgalom elnöke közleményben azt írta, az elmúlt hónapokban többször is kiderült, hogy a Szolidaritás programpontjai, valamint Vitézy Dávid nézetei egyeznek, legyen szó a pártok szerepéről az önkormányzatok működtetésében vagy a közlekedéshez köthető anomáliákról.

„Budapest a Fidesz és az ellenzéki pártok játszótere, értelmetlen pártpolitikai okokból az élet Budapesten nemhogy egyre egyszerűbb, kényelmesebb, hanem egyre tragikusabb” – értékelt Székely Sándor, aki közölte, hogy éppen ezért a 2024-es önkormányzati választásokon civil partnereikkel a kerületek több mint felében kívánnak polgármestert és képviselőjelölteket indítani.

Ez azt jelenti, hogy a civil szövetségnek listája is lesz, valamint határozott céljuk, hogy főpolgármestert is állítsanak. Ez utóbbi pozícióba akár Vitézy Dávidot is el tudják képzelni, amennyiben megállapodást tudnának kötni

– jelezte a mozgalom elnöke.

Nem először került elő Vitézy Dávid neve

Mint ismert, korábban Ungár Péter, az LMP társelnöke már megkereste Vitézy Dávidot azzal, hogy induljon a főpolgármesteri székért.

A napokban Tarlós István korábbi főpolgármester a Hír TV Napi aktuális című műsorában szintén Vitézy jelöltségére utalt, méghozzá úgy, hogy kijelentette: „előfordulhat, hogy közös jelöltje lesz egy ellenzéki pártnak és a kormánypártnak.”

Az elhangzottakra az LMP már az RTL-nek reagált, a párt szerint elképzelhetetlen, hogy a Fidesszel közösen jelöljenek bárkit. 

Vitézy Dávid az Index Konkrétan című műsorában tavaly szeptemberben még arról beszélt, hogy nem gondolkodik azon, hogy induljon. Decemberben az ATV Start című műsorában viszont már úgy fogalmazott: „Van bennem arra ambíció, hogy Budapest jobban működjön, de hogy ennek most van-e itt az ideje, vagy így, abban nem vagyok biztos.” Jelezte azt is, hogy az ünnepek alatt átgondolja, és heteken belül elárulja, mire jutott.

Rovatok