Index Vakbarát Hírportál

Leopárdok lepik el Magyarországot

2024. január 10., szerda 11:57

Sorra érkeznek a speciálisan a Magyar Honvédség részére gyártott Leopard 2A7-esek Tatára – számolt be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter a hivatalos Facebook-oldalán azt írta, a Leopard 2A7HU a harckocsigyártás csúcsát képviseli, paraméterei is önmagukért beszélnek. Páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága kis híján 11 méter, súlya több mint 63 tonna.

A tűzerőről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik – tette hozzá.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként hazánk 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárnál teljesítenek majd szolgálatot – zárta bejegyzését a honvédelmi miniszter.

A csúcskategóriás harckocsik első szállítmánya december 6-án érkezett meg Tatára. Szalay-Bobrovniczky Kristóf akkor elmondta, hogy az MH az új Leopard 2 A7-ből 44 darabot rendelt, amelyek a tatai Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd. 

A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség.

Rovatok