Index Vakbarát Hírportál

Újabb telefonos átverés, ezúttal a Microsoft nevében hívhatnak minket a csalók

2024. január 10., szerda 11:31

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete szerdán a Facebookon írta meg, hogy az elmúlt napokban egyre több bejelentés érkezett hozzájuk a Microsoft nevével visszaélő, angol nyelvű telefonhívásokkal kapcsolatban.

A Microsoft nevével visszaélő csalókra hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet – adta hírül az MTI.

A szervezet hozzátette, hogy a csalók a Microsoft munkatársainak adják ki magukat, és jelzik, hogy az áldozat számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, például hogy az vírusos lett, és segítenének a problémát elhárítani. 

Angolul beszélnek, azonban a hívószámot meghamisítják – ezt a csalási technikát hívószámspoofingnak is nevezik –, ami magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

A kibervédelmi intézet a honlapján közzétett figyelmeztetésben azt írta, a hozzájuk jelentett esetekben a csalóknak jellemzően nem sikerült rászedniük a hívott feleket, akik többnyire egyszerűen csak bontották a vonalat, azonban így is volt olyan, aki csak akkor kapcsolt, amikor

a csalók már a bankkártyaadatait kérték tőle.

Az intézet felhívta a figyelmet, hogy hasonlóan az úgynevezett „anydeskes” csalásokhoz, ebben az esetben is arra próbálják rávenni az áldozatot, hogy telepítse a RemoteApp nevű programot az eszközére, ami egy azon szoftverek közül, amivel egy csaló átveheti az irányítást az áldozat számítógépe felett.

A csalók a program telepítése után arra kérik az áldozatot, hogy adja meg bankkártyaadatait, vagy lépjen be a netbankjába, amihez így a csaló is hozzáférhet.

A kibervédelmi intézet kiemelte, hogy a Microsoft

nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen,

illetve hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához, és soha nem fogja kérni, hogy kriptovaluták vagy ajándékkártyák formájában fizessenek az emberek a támogatásért.

Azt javasolják, hogy amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, bontsuk a vonalat, és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de ne azon a számon, amiről kerestek bennünket. Azt se fogadjuk el, ha az ügyintéző felajánlja, hogy átkapcsol minket egy másik kollégához, ez csupán trükk, és a call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére, telefonjára.

Rovatok