Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely jó híreket közölt a budapesti közlekedésről

2024. január 11., csütörtök 09:39

Karácsony Gergely főpolgármester egy felmérést ismertetett közösségi oldalán, amely szerint az európai nagyvárosok közül Budapesten csökkentek leginkább a forgalmi dugók.

Karácsony Gergely a TomTom nevű cég felmérését osztotta meg Facebook-bejegyzésében csütörtökön.

Az európai nagyvárosok közül – Béccsel holtversenyben – Budapesten csökkentek leginkább a torlódások az előző évhez képest

– ismertette a főpolgármester. 

Megjegyezte, hogy ez a tendencia már évről évre tapasztalható Budapesten, miközben a vizsgált városok többségében nőttek a forgalmi dugók. Véleménye szerint a nagyvárosban sosem szűnnek meg teljesen a torlódások, de bizonyos alternatívákkal lehet csökkenteni őket. 

A főpolgármester szerint a torlódások leküzdésére az „egyetlen valódi út”, ha nincs elhitetve hamis módon az emberekkel, hogy nagyvárosban mindig mindenhova autóval kell utazni. Mint írta, megfizethető és kényelmes közösségi közlekedést kell biztosítani.

Karácsony Gergely városvezetését rendszeresen éri kritika a budapesti dugók miatt. Nyáron az Üllői és Váci úton kialakított biciklisávok miatt bírálták a főpolgármestert. 

Továbbra sincs megállapodás a Budapest-bérlet-ügyben

Tavaly decemberben derült ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek és Lázár János közlekedési miniszternek egy elszámolási vita miatt nem sikerült megegyezniük a BKK-bérletek ügyében. Kérdésessé vált, hogy a kialakult helyzetben meddig használhatóak a bérletek az agglomerációból érkező járatokon.

Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden egy újabb ajánlatot tett Karácsony Gergelynek a Budapest-bérlet-ügyben. Ennek értelmében a Volán-, a HÉV- és MÁV-járatokon elfogadnák a Budapest-bérletet, cserébe azért, hogy a budapesti önkormányzat elfogadná járatain az ország- és vármegyebérleteket. Lázár János hangsúlyozta, hogy az elszámolási vitában korábban már tettek egy ajánlatot a fővárosnak, de a vezetés azt nem fogadta el.

„Ha a polgármester elalszik, elbambulja a szükséges megállapodást, a számlák kifizetését, ezt a munkát nem tudjuk elvégezni helyettük” – jelentette ki. A főpolgármester a bejelentésre reagálva elmondta, hogy a Budapest-bérlet megőrzése jó irány, de „az ördög és az angyal is a részletekben rejlik”. 

Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese a napokban azt mondta, szerintük műbalhé zajlik a Budapest-bérlet ügyében, és Lázár János miniszter valójában már korábban megegyezett Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Az ügyre több képviselő is reagált, amelyről összefoglalónkat ide és ide kattintva érheti el. 

Rovatok