Index Vakbarát Hírportál

Súlyos pénzbírságra számíthat, aki a Balaton jegére lép

2024. január 12., péntek 15:41

Életveszélyes és tilos a szabad vizek jegén tartózkodni. A Balaton egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég közlekedésre, valamint a sportolásra is alkalmatlan. A balesetek megelőzése érdekében a vízirendészek fokozott ellenőrzést tartanak. A szabályszegőkre akár 200 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Továbbra is életveszélyes és tilos a Balatonon kialakult vékony jégrétegre lépni – hívta fel rá a figyelmet a vízimentők mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

A jégen csak akkor szabad tartózkodni, ha az kellő szilárdságú és nem mozog. Az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. A Balatonnál képződött jég továbbra is törik, de a melegedés hatására hamarosan teljesen el is tűnhet. A következő napokban a 3-4 Celsius-fokos idő várható a Balaton mellett, de még éjszaka sem lesz mínusz 4 Celsius-foknál hidegebb. 

A SZABÁLYOK MEGSZEGÉSE MIATT AKÁR 200 EZER FORINTIG TERJEDŐ PÉNZBÍRSÁGOT IS KISZABHATNAK. 

A balesetek megelőzése érdekében az illetékes hatóságok fokozott ellenőrzést tartanak az érintett területeken. 

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság figyelmeztetése szerint tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: 

Amennyiben megtörtént a baj, úgy a jégből kimentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, érdemes fokozatosan helyreállítani a vérkeringést. A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni – tették hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy videóban figyelmeztette az embereket a jégre lépés veszélyeiről. 

Rovatok