Index Vakbarát Hírportál

Közép-Európa legkorszerűbb, high-tech okosbörtöne épülhet meg Magyarországon

2024. január 12., péntek 16:30

Magyarország, sőt Közép-Európa legkorszerűbb börtöne épül Csengeren: az ezerötszáz férőhelyes, high-tech okosbörtönben videóanalizáló és helymeghatározó rendszer is működik majd – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Arról, hogy Csengeren egy modern börtön épülhet 50 milliárd forintból, 2023 tavaszán írtunk először (akkor még hivatalos bejelentés nem volt az építkezésről). Tavaly ősszel viszont Makula György, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) kommunikációs igazgatója már részletesen beszélt az Indexnek a tervekről.

Rétvári Bence a BvOP pénteki eseményén kitért arra, hogy nem véletlen a helyszínválasztás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térségben a csengeri börtön mintegy hétszáz munkahelyet teremt, folyik is a börtönőrök toborzása. Mint mondta, „okosbörtönöket” 2018 óta építenek világszerte, és már ma is vannak digitális elemek a hazai börtönökben is, sok esetben ilyen eszközökkel zajlik a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, a kihallgatás, az ügyintézés. Ugyanakkor megjegyezte,

A csengeri börtönben olyan technológia lesz, amIVel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik a viselkedésüket, arckifejezésüket.

Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre – magyarázta az államtitkár. Hozzáfűzte, ez még biztonságosabbá teszi a fogva tartást, a szökési lehetőséget a minimálisra szorítja.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik, 2010 óta ötezerrel nőtt a fogvatartottak és éves szinten 280 ezerrel csökkent a bűncselekmények száma. Az új büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb ilyen jogszabálya, ezért több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe a bíróságok, így nagyobb kapacitásra van szükség – mondta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy több börtön kibővült már, és az új, csengeri intézmény is fontos lépés azért, hogy a magyar emberek biztonságban érezzék magukat.

Még idén megnyitják az intézményt 

Biczó László dandártábornok, szakmai projektvezető beszámolt arról, hogy eddig több mint 1500 önéletrajz érkezett a toborzókhoz, és 196 jelentkezőt már fel is vettek, jelenleg 172-en végzik a 14 hetes felkészítő tanfolyamot. Továbbra is várják az érdeklődőket, jelentkezni a csengeri toborzó irodában vagy a BVOP központi toborzó oldalán a gyereahuvosre.hu honlapon lehet, ahol a részletes feltételek is megtalálhatók.

Azt is közölte, hogy

a csengeri börtön átadása szeptember 30-án lesz.

Hozzátette, minden zárkában lesz „informatikai eszköz”, így az elítélt zárt online csatornán tudja intézni az ügyeit, valamint naprakész információkhoz juthat adatairól, pénzéről, kérelmeinek elbírálásáról, munkabeosztásáról. Cél a papírmentesség, lehetőség szerint digitális adminisztráció lesz – fűzte hozzá a projektvezető.

Tájékoztatása szerint a börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. A fogvatartottak százszázalékos foglalkoztatása érdekében lesz egy kétezer négyzetméteres munkacsarnok is.

A BVOP közlése alapján Csengeren a januártól várható körletfelügyelői illetmény eléri a havi nettó négyszázezer forintot, a jelentkezés minimális feltétele a szakmunkás végzettség. Az illetményen felül a hivatásos állomány tagjai cafeteriát, ruhapénzt, teljesítményjuttatást, albérleti és egyéb hozzájárulásokat is kaphatnak. A képzésben részt vevőket már az oktatás első napjától kezdve teljes fizetés illeti meg.

Rovatok