Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbb büntetést kér az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat volt elnökével szemben

2024. január 12., péntek 11:31

Agócs János elnöki tisztségét vesztegetési pénzért bocsátotta áruba.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott 4 év börtönbüntetés súlyosítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki elnöki tisztségét vesztegetési pénzért bocsátotta áruba. Az 54 éves férfival szemben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2023 februárjában emelt vádat 2 rendbeli, vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

Az elkövetőt a Fővárosi Törvényszék 4 év börtönbüntetésre, 260.000 forint pénzbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte

– ahogy arról már  az Indexen is beszámoltunk.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a terheltet 2019-ben választották az Országos Roma Önkormányzat elnökévé, majd 2022 tavaszán elhatározta, hogy tisztségéről lemondana, azonban elnöki beosztását áruba bocsátotta. Ennek során 2022. augusztus elején

a nemzetiségi önkormányzat taggyűlésének egyik tagját azzal az ajánlattal kereste meg, hogy amennyiben fizet a részére 30 millió forintot, akkor ő az elnöki tisztségéről lemond, és elősegíti, hogy képviselőtársát válasszák meg utódjául.

A nemzetiségi képviselő a vádlott ajánlatát elutasította.

A vádlott azonban egy másik közgyűlési tagot is megkeresett, és a részére is felajánlotta ugyanezt, aki a vádlott ajánlatát látszólag elfogadta, majd arról a nyomozó ügyészséget értesítette. A vádlottat ezt követően, 2022. augusztus 31-én Kecskeméten elfogták a pénz egy részének átvétele közben.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A nyomozás kezdeti szakaszában előzetes fogva tartásban volt terhelt szabadlábon védekezve várja a másodfokú eljárás befejezését.

Rovatok