Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid több javaslatot is tett Lázár Jánosnak a maxi-Dubaj-beruházással kapcsolatban

2024. január 18., csütörtök 10:32

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár egy dokumentumban foglalta össze, miért is lenne jó a Rákosrendezőre tervezett maxi-Dubaj-beruházás a városnak, és javaslatokat tett arra vonatkozóan, hogy mit kéne kapnia Budapestnek egy ekkora beruházásért. Érintette a lakhatás, a zöldfelületek, a közlekedés ügyét, valamint sok más várostervezési alapkérdést is. Szakmai álláspontját összeszedtük főbb pontokban.

Mint ismert, az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar egy dubaji stílusú negyedet építtetne a budapesti Rákosrendezőn, amiről már a kormány oldalán is megjelent egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet. 

Ez alapján az egyesült arab emírségekbeli beruházó megvásárolja a hajdani rendező pályaudvar túlnyomó részét, hogy ott egy kisebb budapesti kerület építésével azonos léptékű, 5 milliárd euró értékű ingatlanfejlesztést valósítson meg; cserébe a magyar állam 800 millió euró értékű közlekedési beruházásra vállalna garanciát.

A tervek szerint tehát egy maxi-Dubaj épülhet így a XIV. kerületben, amely magas házakból, irodaházakból, valamint luxuslakásokból állna. Emellett egy 220–240 méter magas felhőkarcolót is építenének a területen, ami nagyobb lenne a jelenleg Budapest legmagasabb épületének számító, 143 méter magas Mol Campusnál.

Most Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár egy több szempontot is tartalmazó, hosszabb dokumentumot tett közzé az új városrésszel kapcsolatban.

Mivel a nemzetközi szerződésben felsorolt fejlesztések tartalma, részletezettsége és kifejtése, illetve az azokra fordítandó összeg nem elégséges, a közlekedési szakember összeszedte, hogy minek kéne szerinte megvalósulnia a területen, és kiegészíteni a tervezetet. Azt írta:

Arról, hogy milyen is ez a rákosrendezői rozsdaövezet, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok