Index Vakbarát Hírportál

Kifakadt a magyar EP-képviselő: „Már elnézést, de adunk a szarnak egy pofont”

2024. január 19., péntek 19:00

„Európa közepén, Európa szélén” címmel tartott konferenciát a Republikon Intézet, amelyen egy asztalhoz ült Balázs Péter korábbi külügyminiszter és uniós biztos, Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke és EP-képviselője, valamint Szent-Iványi István, volt EP-képviselő és nagykövet. A két aktív politikus a célban egyetértett, de az ahhoz vezető utat máshogy látták.

Az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásáról Cseh Katalin elmondta, a Magyarországról szóló vita azt is szimbolizálja, lesz-e egységes és erős jövője a közösségnek, amely el tudja érni, hogy az európai állampolgárok közös befizetéseiből érkező pénzek európai célokra menjenek. A Momentum EP-képviselője ebben a kiélezett világpolitikai helyzetben alapvető létérdeknek tartja az Európai Unió megerősödését, az Európai Parlament küzdelme a jogállamiságért részben arról szól, hogy fel tudnak-e lépni, amikor egy tagállam „nem építi, hanem rombolja a demokráciát”.

Cseh Katalin megdöbbent, amikor látta, hogy a decemberi uniós tanácsülés előtt az Európai Bizottság belement egy „kicsinyes alkuba”, ezt egy politikai egyezségnek tartja, az Európai Parlament többsége pedig azt rögzítette, hogy veszélyes a megállapodás. Cseh Katalin az Európai Parlamentet az Európai Unió morális iránytűjének nevezte.

Balázs Péter kifejtette, messzire hangzik az Európai Parlament szava, de csekély a hatalma. A három nagy uniós intézmény közül mindig az EP teszi a legmagasabbra a mércét és képvisel politikai normákat, „fontos volt a tegnapi szavazás, még fontosabb, hogy milyen folytatása lesz”. A volt uniós biztos hozzátette: a parlament minél előbb folytatná a hetes cikkelyes eljárást, a tanácsban a tagállami szándékok érvényesülnek.

Balázs Péter úgy látja, Ursula von der Leyen esetleg még az újraválasztását is kockára tette a pénzek egy részének felszabadításával, ha viszont egymás mellé kerül az ukrajnai és a magyarországi helyzet, akkor fontosabb az ukrajnai.

Gyöngyösi Márton úgy értékeli, hogy a jelenlegi helyzetben Európa jövője a tét. Az a határozat, amiről szavazott az Európai Parlament, fontos kérdés körül zajlik: mégpedig hogy Európa egységes tud-e lenni a kihívásokkal szemben. A politikus arról beszélt, amikor ilyen helyzet áll elő, akkor létfontosságú, hogy az európai civilizáció milyen módon van felkészülve a trendváltásra, ez összefügg Donald Trump visszatérésnek esélyével, kérdés, hogy milyen irányba megy tovább az Egyesült Államok, miközben vannak olyan szereplők, akik folyamatosan megkérdőjelezik ezt a világrendet, „Orbán Viktor kikacsintgat abból a civilizációból, amibe ezer éven keresztül igyekeztünk betagozódni”.

A Jobbik – Konzervatívok EP-képviselője egyébként nem támogatta az állásfoglalást, amit meg is indokolt:

Magyar emberként szeretném leszögezni, roppant elkeserítő, hogy ilyen kezdeményezések az Európai Unióban egyáltalán napvilágot láthatnak, pénzek elvonása, szavazati jog felfüggesztése, akár még az EU soros elnökségének megvonása is. Ezek szerződésben rögzített és garantált jogok. Az uniós források megilletik a tagállamokat.

Gyöngyösi Márton megjegyezte, ez egy politikai kezdeményezés, jön az európai parlamenti kampány, de aláírásgyűjtéssel és képviselői indítvánnyal nem lehet felülírni a szerződésben rögzített jogokat, ráadásul „Orbán Viktor még örül is ennek, mert az ő narratívája szerint épül a történet”.

A független képviselő hangsúlyozta, az Európai Unió fenyegetni tud a nukleáris opcióval, viszont nincs nukleáris opció, Orbán Viktor pedig egy nyelvet ért: ha célba veszik és „beledurrantanak a kedvenc projektjeibe”, például szankciókat vetnek ki magyar gazdasági, politikai szereplőkre.

Szent-Iványi István Gyöngyösi Márton irányába jelezte, addig élnek a szerződéses jogok, amíg valaki nem sérti meg a szerződést, „de Magyarország alapvető pontokon sérti a szerződést”, ezért vannak eljárások. A volt nagykövet arra hívta fel a figyelmet, a parlament mellett a tanács is létrehozott egy munkacsoportot arra a célra, hogy vizsgálja a szavazati jog megvonását.

Szent-Iványi István úgy látja, az Európai Bizottság két tűz között van, a problémákat magának okozta, amikor különböző feltételekhez kötöttek különböző pénzeket. Megtehették volna, hogy azt mondják, a teljesítés csak papíron történt meg. Ugyanakkor csapdában voltak, mert azt ígérték, ha a magyar kormány teljesít bizonyos igazságügyi feltételeket, akkor jöhetnek uniós források.

„Amiért Orbán Viktorra nagyon haragudnak, hogy megint átrázta őket” – vélekedett a volt nagykövet, kifejtve: „Megkapta a pénzt, de mégis hepciáskodott a decemberi tanácsülésen. A ukrán csatlakozási tárgyalásokat a kivonulásával lehetővé tette, viszont a pénzek körül még mindig megy a huzakodás. Ennek köszönhető, hogy már a tanács is komolyan foglalkozik a szavazati jog megvonásával”.

Szent-Iványi István arra számít, az uniós elnökség vesszőfutás lesz a magyar kormánynak, „gyakorlatilag minden lényeges kérdésben szemben áll a többi 26 tagállammal, talán Szlovákiával nem, de az sem olyan egyértelmű”.

Valahogy érzékelte Orbán Viktor is, hogy túl messzire ment, a felpuhulás jeleit érzékelem, megpróbál valamilyen egyezséget kötni. Teljes arcvesztésbe nem akar belemenni, de keresi a kiutat. Tudja, hogy olyan veszélyes pályára jutott, ahonnan teljes elszigetelődés várhat rá, vagy akár az eljárások felgyorsítása

– prognosztizálta Szent-Iványi István.

„Te nem voltál a karriered során gyíkember, marslakó, hazaáruló?”

Cseh Katalin Gyöngyösi Márton gondolataira reagálva megjegyezte:

Hány éve politizálsz, 15, 16? Őszintén nem értem, ennyi év után miért zavar téged annyira az, hogy Orbán Viktor mit mond a Kossuth rádióban. Te nem voltál a karriered során gyíkember, marslakó, hazaáruló, meg aki a magyar gyerekeket eteti a brüsszeli LMBTQ-lobbival? Engem borzasztóan nem érdekel, hogy Orbán Viktor mit mond a sajtóban. Nem gondolom, hogy felelős EP-képviselőként annak mentén kellene alakítanom a szavazatomat, hogy Orbán Viktor mit gondol. Ha megdicsérne, én körülbelül rosszul érezném magam. Ha kinyitom a sajtót és olvasom benne a lejáratást, a hazugságot, nekem és szerintem a legtöbb magyar ellenzéki képviselőnek dicsőség, hogy na, megint valamit jól csináltál, zavartad a hatalmat a Karmelitában.

A Momentum EP-képviselője hozzátette: „Azt állítani, hogy nyugodtan lehessen az elfoglalt magyar államot etetni uniós pénzzel, és azt gondoljuk, hogy ez jó dolgokra vezet érdemi reformok nélkül, az számomra kicsit szürreális, de szíved joga”.

Cseh Katalin úgy gondolja, ha nem lenne folyamatos nyomás az Európai Bizottságon, akkor Ursula von der Leyen és Orbán Viktor már megállapodott volna, sőt az Európai Parlament morális vonalának köszönhető az, hogy „Orbán Viktor nem sétált haza ezer éve mosolyogva, hogy legyőzte Brüsszelt”. A momentumos politikus fontosnak nevezte, hogy ne lehessen az egyhangúsággal az egész uniót megbénítani, ezért a többségi döntéshozatal irányába lépne.

Gyöngyösi Márton válaszában közölte:

a politika nem arról szól, hogy mi magunk szubjektíven jól érezzük magunkat. Ilyen értelemben az, hogy mi magunk, a rendszer ellenzékeként politizálók mit gondolunk Orbán Viktorról, a rendszeréről, egyetértünk vagy nem értünk egyet, és milyen bizsergető érzés jár át, amikor támad minket, az egy jó dolog, mert erőt ad a következő naphoz és felszólaláshoz, de ha 13. éve kétharmaddal regnál ez a hatalom, akkor el kell gondolkodni azon, mi lehet az oka annak, hogy itt ül a nyakunkon. Hiába érzem jól magam az EP-ben egy felszólalás közben, meg abban a buborékban, ha közben az, ami ott zajlik, Orbán Viktornak minden alkalommal plusz két százalékpont.

„Mi fontosabb, hogy én jól érezzem magam, vagy az, hogy Orbán Viktort kiebrudaljuk a kormányrúdtól?” – tette fel a kérdést Gyöngyösi Márton, rámutatva: „Ilyen értelemben közelítek hatékonysági szempontból ahhoz a munkához, ami az európai intézményekben zajlik.”

A Jobbik vezetője úgy fogalmazott, „azon kellene dolgozni, hogy Orbán Viktor elszigetelődjön, mert minden ilyen lépéssel épül az az illiberális rendszer, amit Orbánék az Egyesült Államokban és az Európai Unión belül is elképesztő tőkével, kapcsolati hálóval építenek ki, és ássák alá az Európai Uniót. Miközben mi itt – már elnézést –, de pestiesen azt hiszem úgy mondják, hogy adunk a szarnak egy pofont. Amíg ez tovább zajlik, Orbán Viktor készül a következő kétharmados győzelmére”.

Gyöngyösi Márton tisztázta, hogy itt nem egy rendszerkonform képviselő és egy harcias Jeanne d’Arc beszélget egymással, „ugyanazt szeretnénk, csak én egy kicsit szkeptikus vagyok abban, hogy ez az útja annak, hogy Orbán rendszerét megdöntsük és megállítsuk azt a folyamatot, ami az Európai Uniót belülről ássa alá”.

(Borítókép: Szent-Iványi István, Gyöngyösi Márton, Balázs Péter, Cseh Katalin és Ranschburg Zoltán. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok