Index Vakbarát Hírportál

Berobbant a tél: Magyarország több pontján is szakad a hó

2024. január 19., péntek 12:34

Havazással és erős széllel érkezett meg a tél csütörtökön Magyarországra. A legtöbb helyen 2-3 centiméteres hóréteg képződhet, de helyenként 7-10 centiméter is hullhat. A megváltozott útviszonyokra az autósokat is figyelmeztetik: a havazás miatt a Dunántúl déli felén, a Duna–Tisza közi területeken, az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon is óvatosan kell közlekedni.

Ön is látta? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!

A tavaszi felmelegedés után csütörtökön ismét visszatért a tél. Egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására országszerte havazásba vált át a csapadék. Helyenként viharossá alakul az északnyugati szél, valamint hófúvás is kialakulhat – írja az Időkép. 

A HungaroMet előrejelzése szerint péntek délutánig többfelé várható havazás, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

Az ország nagyobb részén legfeljebb 2-3 centiméteres hóréteg képződhet.

Különösen a Dél-Dunántúlon, a Duna–Tisza közén Bács-Kiskun és a Gödöllői-dombság térségében, valamint a keleti határ közelében helyenként 3–7 centiméter is hullhat. A friss hó vastagsága lokálisan esetleg elérheti a 10 centimétert is, erre inkább a Dél-Dunántúlon van esély.

A hőmérséklet a csapadékhullás idején várhatóan fagypont körül fog alakulni, így napközben a hóréteg olvadozhat.

Országszerte kifehéredett a táj

Nagy pelyhekben hull a hó többek között Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen is. Az Útinform szerint Zala és Somogy vármegyék egész területén, valamint Szentlőrinckáta, Körmend, Solt, Baja, Szikszó és Nagyatád térségében havazik. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben, valamint a Duna mentén hószállingózás tapasztalható, Salgótarján, Pécs, Mohács térségét havas eső jellemzi. 

A közlekedésben is fennakadásokat okoz a havazás

A havazás miatt télies útviszonyok fogadják az autósokat a Dunántúl déli felén, a Duna–Tisza közi területeken, az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon is – közölte az Útinform péntek délelőtt a honlapján.

Mint írták, sok a megcsúszásos baleset, ezért

arra kérik az autósokat, hogy a télies körülményeknek megfelelően, lassabban, óvatosabban vezessenek, és kerüljék a felesleges előzéseket.

Az északnyugati szél miatt előfordulhatnak hóátfúvások, ami sokat ront a látási körülményeken. A havazással érintett területeken az autópályák és a főutak burkolata többnyire vizes vagy sónedves. A hegyvidéki utak a Mátrában és a Mecsekben, valamint az alsóbbrendű utak a Dunántúl déli felében és az északkeleti megyékben vékony rétegben havasak vagy latyakosak.

Hétvégén már száraz időben lesz részünk

Csütörtökön még országszerte eső, havas eső várható, amelyet havazás vált fel. Napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, estére a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Az északnyugati, északkeleti szelet nagy területen kísérik erős, főként a nap első felében helyenként viharos lökések.

Rovatok