Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen időjárás várható ma, a fél országra figyelmeztetést adtak ki

2024. január 23., kedd 06:56

Kedden egyre nagyobb területen számíthatunk felhős időre, valamint a hidegfronttal érkező ónos és havas esőre, de helyenként havazás is várható. Napközben kelet felé távozik a csapadék, és csak néhol fordulhatnak elő majd futó záporok. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 11 fok között várható.

Keddre virradóan hidegfront érkezik térségünkbe esővel, havas esővel, nagy területen ónos esővel, keleten, északkeleten pedig kisebb havazással és hószállingózással. Napközben kelet felé távozik a csapadék.

A nyugatira, északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon kísérhetik erős, a magasabban fekvő helyeken olykor viharos lökések – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 11 fok között valószínű, de keleten, északkeleten alacsonyabb értékeket is mérhetünk. Késő este mínusz 4 és 3 fok között alakul a hőmérséklet. Ónos eső miatt figyelmeztetést adtak ki az alábbi vármegyékre:

Aki nem rutinos sofőr, ne vezessen ma

Reisz András meteorológus az Indexnek megerősítette, hogy az ónos eső a délelőtti órákban lesz a legveszélyesebb.

A szakember kifejtette, az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadékot jelent, amely a talajon, faágon vagy vezetékeken azonnal megfagy, és egyre vastagodó jégréteget képez.

Hozzátette, a keddi ónos eső várhatóan nem okoz károkat a vezetékekben vagy fákban, azonban az utakat rendkívül veszélyessé teszi. A meteorológus így azt javasolja, hogy 

AKI NEM RUTINOS SOFŐR, NE IS ÜLJÖN VOLÁN MÖGÉ!

A szakember hangsúlyozta, kiszámíthatatlan, hogy hol, milyen mértékben csúsznak az utak, ugyanis ez nagyban függ attól, hogy sík vagy dombos területről beszélünk-e, valamint attól is, hogy megfelelően sózzák-e az utakat.

A szervezetet is megterheli az időjárás

Az orvosmeteorológia szerint kedden a hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájás, vérnyomás-ingadozás és görcsös panaszok jelentkezhetnek, valamint a hajnali, reggeli hideg, csapadékos időszakban a kopásos eredetű ízületi fájdalmak felerősödhetnek.

A szelesebb északnyugati tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenységet és nyugtalanság is tapasztalhatnak az ott élők.

Szerdán reggel, délelőtt meleg-, majd este egy újabb hidegfront érkezik. Többfelé várható majd eső, zápor, helyenként havas eső és havazás és ónos eső is előfordulhat – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok