Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki pártok is a svéd NATO-csatlakozásra szólítanak fel

2024. január 24., szerda 20:28

Miután a török parlament kedden elfogadta Svédország NATO-csatlakozását, már csak Magyarország döntésére kell várni. A magyar ellenzéki pártok egyenként arra szólították fel a kormányt, hogy ratifikáltassa a parlamenttel a csatlakozást.

Mint megírtuk, a török parlament kedden megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, így már csak Magyarország jóváhagyására kell várniuk a svédeknek. Orbán Viktor miniszterelnök még aznap Magyarországra hívta Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét. A svédek részéről viszont Tobias Billström külügyminiszter néhány órával később elutasította ezt a meghívást.

A török döntést Jens Stoltenberg kedd este üdvözölte, és egyúttal felszólította a magyar politikai vezetést, hogy cselekedjenek ugyanígy. „Szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt” – fogalmazott a főtitkár, aki szerdán már Orbán Viktorral egyeztetett telefonon.

A beszélgetés alkalmával a kormányfő megerősítette, hogy Magyarország támogatja Svédország NATO-csatlakozását. Egyúttal kiemelte, hogy sürgette a magyar Országgyűlést, szavazzák meg a svéd csatlakozást, és az első adandó alkalommal zárják le a ratifikációt.

„Magányos betartás”

Ezt követően a magyar ellenzéki pártok egyenként szólították fel a miniszterelnököt és a parlamentet, hogy szavazzák meg Svédország NATO-csatlakozását.

A Demokratikus Koalíció frakciószóvivője, Kálmán Olga szerdai, online sajtótájékoztatóján kijelentette, hónapok óta lehet tudni, hogy a NATO és a NATO-tag Magyarország érdeke is az, hogy Svédország csatlakozzon a védelmi szövetséghez.

Ennek legfőbb akadálya eddig Törökország ellenállása volt, mára azonban ez is elhárult, mert a török parlament megszavazta a svédek csatlakozást – hangsúlyozta a képviselő. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor

ebben az ügyben is egyedül maradt, mint az összes többiben, és teljesen magányosan tart be a svéd NATO-csatlakozásnak.

Kálmán Olga teljesen nyilvánvalónak nevezte, hogy az „orosz befolyás alatt álló magyar miniszterelnököt” már nem tekintik szuverén szereplőnek az európai politikában. Még a svéd kormány is azt mondta, hogy tagjai nem akarnak találkozni Orbán Viktorral, nincs miről tárgyalniuk – tette hozzá.

Szomorújáték

Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság alelnöke közleményben arról írt, hogy szerinte a jelenlegi fideszes kormány külpolitikája nem a magyar nemzeti érdeket szolgálja.

Az a szomorújáték, amit a finn és a svéd NATO-csatlakozás során mutatott a magyar küldiplomácia, érthetetlen, hiszen jelenleg a magyar polgárok biztonságát és a békét ez a védelmi szövetség biztosítja, amelynek 1999-ben lett hazánk tagja. Mi, konzervatívok tudjuk, hogy Európa és a NATO a mi biztonságunk!

– írta a képviselő.

Hozzátette, hogy hónapokkal ezelőtt a külügyi bizottság Finnországgal együtt megszavazta Svédország csatlakozását is, „kizárólag azon múlik a késlekedés”, hogy mikor tűzi Kövér László házelnök Orbán Viktor miniszterelnök úr döntése után napirendre a kérdést.

Mint írta, „az Orbán-kormány 14. évében már tisztán látszik a súlyos külpolitikai egyensúlyvesztés, amikor szomszédunkban egy öldöklő, agresszív háború dúl, de mégis egybemossák a jobboldaliságot az oroszpártisággal, amely nemzeti szégyen”.

„Ebben a helyzetben az hazánk nemzeti érdeke, hogy ha szilárdan és egyértelműen kiállunk a NATO jó szövetségeseiként azon értékek mellett, amelyeket mi konzervatívként is képviselünk!” – tette hozzá.

„Kalandor külpolitika”

Donáth Anna, a a Momentum EP-képviselője a Facebookon reagált arra, hogy a magyar kormány halogatja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását.

„Most sem tartotta a szavát a magyar miniszterelnök, Magyarország utolsóként fogja ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását. Erdogan szívfájdalom nélkül hagyta cserben illiberális szövetségesét, a svéd külügyminiszter pedig világossá tette, nem hajlandóak tárgyalni, nem fogadták el a magyar miniszterelnök meghívását” – kezdte bejegyzését a képviselő.

A kalandor, elvek nélküli külpolitika mindig ide vezet. Elszigeteltséghez, megvetéshez, az utolsó csatlós státuszához. Miközben a nemzeti érdek világos. A NATO-bővítés nem pusztán Svédország biztonságáról szól. Ugyanis ha a NATO erősödik, akkor Magyarország biztonsága is növekszik. Aki a NATO-t gyengíti, Magyarországot gyengíti

– fogalmazott Donáth Anna.

Hozzátette, Svédország csatlakozásának akadályozásával a magyar kormány nemcsak saját, minimális hitelességét kockáztatja, hanem az ország polgárainak biztonságát is.

Rovatok