Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a NATO főtitkárával egyeztetett, határozott felszólítást küldött az Országgyűlésnek

2024. január 24., szerda 14:40

Miután a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A kormányfő hangsúlyozta, hogy támogatja a svédek csatlakozását, és szorgalmazta, hogy az Országgyűlést zárja le a ratifikációt.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán arról számolt be, hogy telefonon egyeztetett Jens Stoltenberggel, a NATO-főtitkárával. A beszélgetés alkalmával megerősítette, hogy Magyarország támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

Egyúttal kiemelte, hogy a magyar Országgyűlést sürgette, szavazzák meg a svéd csatlakozást, és az első adandó alkalommal zárják le a ratifikációt.

Mint megírtuk, a török parlament kedden megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, így már csak Magyarország jóváhagyására kell várniuk a svédeknek. Orbán Viktor miniszterelnök még aznap Magyarországra hívta Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét. A svédek részéről viszont Tobias Billström külügyminiszter néhány órával később elutasította ezt a meghívást.

„Nem látok okot arra jelenleg, hogy tárgyaljunk” – mondta a svéd külügyér, majd azt is hozzátette, remélik, hogy Magyarország a lehető leghamarabb ratifikálja a tagságot.

A török döntést Jens Stoltenberg kedd este üdvözölte, és egyúttal felszólította a magyar politikai vezetést, hogy cselekedjenek ugyanígy. „Szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt” – fogalmazott a főtitkár.

Rovatok