Index Vakbarát Hírportál

Olasz mintára védené a vidéki Magyarországot az agrárminiszter

2024. január 25., csütörtök 15:08

A műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről is egyeztetett hivatalában Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével – tájékoztatta az Indexet az Agrárminisztérium.

Ahogy azt korábban Nagy István az Indexnek nyilatkozta: olasz mintára Magyarország is betiltja a szintetikus húsok gyártását és forgalmazást.

A szabályozás a magyar Európai Uniós elnökség napirendjén is szerepelni fog, mert az Orbán-kormány egy széleskörű párbeszédet szeretne folytatni a témában.

„A miniszter szerint meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, álromantika alakul ki az élővilág kapcsán. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem. Ezért azon dolgozunk, hogy miként tudjuk a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani” – áll az Agrárminisztérium közleményében.

Törvényjavaslat a vidéki életmód megvédésére 

A megbeszélésen Nagy István kitért arra is, hogy soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a hazai élelmiszeripari beruházások támogatására. A fejlesztések megvalósításában hazánk számít az olasz befektetőkre és technológiai tudásra is.

Az ukrán mezőgazdasági termékek kapcsán szóba került, hogy „piacfoglalás történik, ebben a helyzetben pedig kötelességünk megvédeni a magyar gazdák érdekeit”.

Magyarország számára fontos alapelv, hogy az unióba a harmadik országból beáramló élelmiszereknek meg kell felelniük az uniós minőségi előírásoknak is – tette hozzá a miniszter.

Nagy István decemberi interjújában elmondta, hogy a vidéki élet, életmód védelmében egy komplex javaslatot fognak benyújtani. Mint mondta: „a kultúránk és az életmódunk kerülhet válságba, amikor olyan témák kerülnek elő, hogy együnk-e rovarfehérjét, sáskát, tücsköt vagy bogarat”. A miniszter szerint, ha fölváltjuk a magunk hagyományaiból eredő termékeket egy idegen kultúra termékeivel, akkor az önazonosságunkat, a gyökereinket vágjuk el.

Rovatok