Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Támogatjuk a boszniaiak európai uniós integrációját

2024. január 26., péntek 09:32

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken délelőtt a közösségi médiában írta meg, hogy a kormány támogatja a boszniaiak európai uniós integrációját, és mindent megtesznek ennek felgyorsítása érdekében.

Szijjártó Péter a Facebookon írta meg, hogy az európai uniós elnökségük egyik fő feladata az lesz, hogy felgyorsítsák a nyugat-balkáni térség országainak csatlakozási folyamatát az Európai Unióhoz.

A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében leírta, Bosznia-Hercegovina belső feszültségekkel küzd, de az európai integráció kérdésében egyetértés van.

Magyarország támogatja a boszniaiak európai uniós integrációját, mindent meg is teszünk ennek felgyorsítása érdekében. A mai szarajevói tárgyalások középpontjában is ez a kérdés áll

– olvasható a bejegyzésben.

Pár órával később a miniszter egy újabb bejegyzést is közzétett, melyben leírta, hogy a a köd miatt egy órát keringtek Szarajevó felett, de nem tudtak leszállni, így végül Banja Lukában landoltak, és itt is tartják majd a találkozót.

Orbán Viktor is elismerést kapott

Milorad Dodik boszniai szerb elnök január elején jelentette be, hogy idén Orbán Viktor kapja a boszniai Szerb Köztársaság legnagyobb kitüntetését.

Orbán és Dodik már régóta jó viszonyt ápolnak: a boszniai szerb elnök legutóbb tavaly októberben járt Budapesten. Nem mellékes tényező az sem, hogy januártól kezdve Magyarország veszi át Ausztriától az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának (EUFOR) irányítását, amely az ország békéjét hivatott szavatolni.

Rovatok