Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: A magyar kormány az Európai Egészségügyi Uniót a szuverenitáskérdés miatt utasítja el

2024. január 28., vasárnap 17:36

Az európai parlamenti képviselő szerint az idén júliustól hozzánk kerülő EU-s soros elnökségnek az egészségügy kérdését kellene fókuszba állítani.

„Hosszú ideig vissza nem térő alkalom lesz ez arra, hogy – függően a nagypolitikai zajtól majd – szervezni tudjuk a párbeszédet a közegészségügyi ellátás minősége és biztonsága érdekében az integrált működés felé történő elmozdulásról” – emelte ki Ujhelyi István közleményében. 

Az európai parlamenti képviselő rámutatott: az egészségügy finanszírozása és szervezése a kizárólagos tagállami hatáskörök közé tartozik. Magyarán az uniós testületek csak tanácsot adhatnak a kérdésben, a közegészségügy szervezésébe és abba, hogy adott ország mennyit fordít az állami ellátásra, nem szólhatnak bele. 

Ujhelyi István kitért arra, hogy az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottsága által megalkotott Európai Egészségügyi Unió programja meghatároz egy minimumkövetelmény-rendszert, amelyet a tervek szerint minden tagállamban garantálni kellene a jövőben. Mint számos EP-határozatban megemlítik, a megvalósításhoz úgynevezett tagállami stressztesztek elvégzése lenne szükséges, a megvalósítás még sok teendőt igényelne. 

A politikus szerint a magyar elnökség kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ügyben előrelépés legyen, amiben szakmai alapon együttműködne a kormánnyal. 

Ez ugyanis minden európai, de azon belül is a magyarok első számú érdeke lenne 

– emelte ki levelében. Ugyanakkor hozzátette, hogy vannak kétségei ezzel kapcsolatban, mivel korábban is kevés sikerrel tudta felvenni a kapcsolatot a kormány illetékeseivel a témában, egyedül Pintér Sándor hallgatta meg álláspontját még a ciklus elején. 

Mint megjegyezte, a stresszteszt rávilágítana a magyar ellátórendszer gyenge pontjaira, és az állapotrajzok összehasonlításával közös, európai minőségi követelményrendszert dolgozhat ki az EU. Mindez, úgy véli, jelentősen hozzájárulhatna a betegbiztonsághoz és az ellátás minőségének javulásához. 

Hozzátette: az akkori egészségügyi államtitkár mindössze annyit válaszolt: „a magyar ellátórendszer ellenőrzése folyamatos”, és bármilyen „uniós fellépés csak a tagállamok hatásköreinek tiszteletben tartásával valósulhat meg”.

Ujhelyi István mindezt úgy értékeli, hogy ebből is szuverenitási kérdést csinál a kormány, nem fogadják el, hogy az EU mondja meg, minimálisan mennyit fordítson Magyarország az ellátórendszerre, „a kórházi adósságra, vagy hogy éppen kell-e vécépapír a rendelőkbe”.

Rovatok