Index Vakbarát Hírportál

Súlyos állítások hangoztak el a Transparency International Magyarország bemutatóján

2024. január 30., kedd 12:26

A Transparency International Magyarország bemutatta a 2023-as Korrupció Érzékelési Index részleteit és eredményeit. A kormánykritikus civil szervezet berlini központja által közreadott jelentés szerint Magyarország másodszor lett az Európai Unió legkorruptabb tagállama. Világviszonylatban csak egy helyet sikerült javítani. Martin József Péter, a Transparency International Magyarország igazgatója a bemutatón azt mondta, hogy az európai uniós források lehívása érdekében meghozott korrupció elleni és jogállamisági intézkedések, bár vannak köztük előremutatók, nem jelentenek előrelépést, ezért a források döntő része továbbra is befagyasztva marad.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország igazgatója a bemutatón azt mondta, hogy az európai uniós források lehívása érdekében meghozott korrupció elleni és jogállamisági intézkedések, bár vannak köztük előremutatók, önmagukban nem tudják helyreállítani a jogállamot és felszámolni a rendszerszintű korrupciót Magyarországon.

Kiemelte, hogy a 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a korrupciótól legkevésbé fertőzött ország) 42 pontot szerzett Magyarország, amivel ismét sereghajtó az Európai Unió tagállamai között.  

A 180 országot rangsoroló felmérésben Magyarország a 72. helyen áll. A lecsúszás folyamatos.

2012-ben Magyarország még az unió 19. helyén állt, öt évvel később már csak Görögország és Bulgária nyújtott gyengébb korrupció elleni teljesítményt – mondta Martin József Péter,, hozzátéve, hogy 2012 után már csak a sereghajtó pozíciók valamelyikét foglaltuk el, második éve vagyunk utolsók az Európai Unióban. A hosszú évek óta utolérni kívánt Ausztria tavaly 29 ponttal teljesített jobban, mint Magyarország, miközben a visegrádi országok jóval előttünk járnak. A legkevésbé korruptabb országok közé a skandináv országok és Új-Zéland tartozik.

„Hatékony igazságszolgáltatásra van szükség”

A kormánykritikus szervezet szerint egyértelmű kapcsolat van a korrupció kiterjedtsége és az igazságszolgáltatás függetlensége között. A felmérésük egyik fő megállapítása, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége világszerte hanyatlik.

A Transparency szerint az Európai Unió által támasztott, úgynevezett mérföldkövek nyomán létrejövő Integritás Hatóság és a vele együttműködésben lévő KorrupcióEllenes Munkacsoport hatásköri deficittel küzd, Korlátozott jogosítványokkal bír.

Martin József Péter szerint az Orbán-kormány különböző módszerekkel nehezíti meg a közérdekű adatok megismerhetőségét. Nem tartja jó iránynak, hogy a vagyonnyilatkozatot tevőknek nem kell feltüntetniük az általuk használt ingatlant, a jövedelmek esetében pedig csak értékkategóriák szerint kell megjelölni.

Az Európai Bizottság által kikényszerített reformok megkéstek, az igazságügyi reform alkalmatlan a bíróság autonómiájának helyreállítására

– mondta Martin József Péter, és azt is hozzátette, hogy Magyarországon a jelentős mértékű korrupció gyenge gazdasági teljesítménnyel jár együtt

„Befagyasztva marad az uniós források döntő többsége”

A kormánykritikus civil szervezet szerint nem sikerült hatékonyabbá tenni a közbeszerzések rendszerét. Úgy vélik, hogy a közpénzeket politikai alapon osztják szét, és az uniós elvárások teljesítése sem oldaná meg a problémát.

Martin József Péter szerint az uniós forrásokból több mint 21 milliárd euró továbbra is zárolva marad, amíg az Orbán-kormány nem teljesíti maradéktalanul az Európai Unió által szabott jogállamisági és korrupció elleni feltételeket.

A szervezet vezetője azt mondta, hogy vannak kiemelten problémás területek, mint az akadémiai szabadság, a szexuális kisebbségek jogainak védelme, valamint a menekültügy kezelése.

(Borítókép: Martin József Péter ügyvezető igazgató a Transparency International Magyarország konferenciáján 2019. december 9-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok