Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a rendelet a maxi-Dubajról

2024. január 31., szerda 10:20

A kormány felhatalmazta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy véglegesítse a maxi-Dubaj-projekt szövegét. A Magyar Közlönyben megjelent határozatban egyúttal kinyilvánították, hogy a kormány egyetért az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodás szövegével, és elrendelte a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek.

A kormány egyetért a Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás bemutatott szövegével – derült ki a kedd esti Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat alapján a kabinet felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert vagy az általa kijelölt személyt a megállapodás bemutatott szövegének végleges megállapítására, egyúttal felhívja arra is, hogy az ehhez szükséges meghatalmazási okiratot adja ki.

A kormány elfogadja a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezetet, és elrendeli a megállapodás szövegének végleges megállapítását követően annak az Országgyűléshez történő benyújtását. A törvényjavaslat előadójának a kormány a külgazdasági és külügyminisztert jelöli ki.

Mint megírtuk, az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember, a dubaji Burdzs Kalifa torony tulajdonosa jelentkezett be a budapesti Rákosrendezőért, ahová a tervei szerint egy mini-Dubaj épülne.

Lázár János építési és közlekedési miniszter 2023. december 4-én, Dubajinfó címmel tartott sajtótájékoztatót a beruházásról. A sajtóban mini-Dubajnak keresztelték a beruházást, az elnevezéssel kapcsolatban azonban ellenérzését fejtette ki a tárcavezető.

Új millenniumi városközpont lehetne a beruházás neve, maxi legyen, ne pedig mini. Dubajjal kapcsolatban pedig annyit, hogy a semmiből hoztak létre emberek óriási pénzzel világvárost, mi pedig az elmúlt harminc évben nem tudtunk mit kezdeni a saját világvárosunkkal

– mondta Lázár János.

A kormány hivatalos oldalán korábban megjelent tervezet szerint a projekt megvalósítása érdekében a kormány többek között vállalja, hogy 

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya pedig vállalja, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró összegű beruházást valósítson meg, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

Rovatok