Index Vakbarát Hírportál

„Ez azért elég meredek” – itt vannak a pedagógusbér-emelésről az újabb részletek

2024. január 31., szerda 19:14

Átfogó mérést indítanak a szakszervezetek, de februárban a kormány is áttekinti a helyzetet annak érdekében, hogy kiderüljön: minden pedagógus megkapta-e a neki járó összeget. Az szinte már biztos, hogy több korrekcióra is szükség lesz.

Mint ismert, január 30-ig minden pedagógusnak meg kellett kapnia a hivatalos értesítést arról, hogy milyen bérre számíthat 2024. január 1-től. Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk: sokan csak az utolsó pillanatban kapták kézhez a kinevezésüket, és bőven akadtak olyanok is, akik számára a dokumentum meglepetéseket tartogatott.

A szakszervezetek képviselői szerda délután azért látogattak el a Belügyminisztériumba, hogy felhívják a figyelmet a különböző anomáliákra. Az egyeztetésen ott volt többek között Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, de meghívást kapott a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének képviselője is.

Lesz korrekció, a kérdés, hogy mennyi

A találkozón újabb részletek derültek ki az Orbán Viktor által még decemberben bejelentett bérfejlesztési programról, a legfontosabb állítások az alábbiak:

Mint ismert, a kormány azt vállalta, hogy még az idén felzárkóztatja a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 72 százalékára, jövőre pedig már a 80 százalék a cél. Az érdekvédők úgy vélik: „ettől egyelőre messze vagyunk”, mert ahhoz, hogy ez megvalósuljon, további bérkorrekciókra lesz szükség.

A tisztánlátás érdekében a szakszervezetek a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen átfogó mérést indítanak, hogy lássák, miként változtak a bérek az emelés hatására, és az ígéretekhez képest vannak-e eltérések.

Mint kiderült, februárban a kormány is áttekinti a helyzetet, így újabb egyeztetés csak akkor lesz, ha már vannak pontos adatok, eredmények.

Rovatok