Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: a jövő héten nem lesz döntés Svédország NATO-csatlakozásáról

2024. február 1., csütörtök 13:54

Nem lesz határozatképes a jövő hétre tervezett rendkívüli ülés, amelynek összehívását Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban kezdeményezték – közölte Vadai Ágnes ellenzéki országgyűlési képviselő. Eközben kiderült, hogy Orbán Viktor Brüsszelben kétoldalú megbeszélést tart a svéd kormányfővel.

Még pár napja írtunk arról, hogy az ellenzéki frakciók közösen jegyzett levélben fordultak Kövér László házelnökhöz.

Ettől függetlenül számítani lehetett arra, hogy valószínűleg nem lesz határozatképes ez az ülés. A Fidesz képviselői korábban sem mentek el az ehhez hasonlóan összehívott rendkívüli ülésekre, és Szijjártó Péter külügyminiszter most is azt mondta, nem látja szükségét az ülésnek, mert február végén úgyis összeül a parlament.

Vadai Ágnes csütörtökön, a közösségi oldalán azt írta, hogy

már a házbizottság ülésére se jött el a Fidesz. És nem jönnek a rendkívüli ülésre sem. Nyilván, mert nem támogatják a svéd NATO-tagságot.

A képviselő ugyanezt közölte a svéd állam hírügynökséggel, a TT-vel is. Mint mondta, az Országgyűlés Házbizottságának ülésén kellett volna megvitatni a napirendet (a rendkívüli ülésen pedig csak akkor lehetett volna szavazni a ratifikációról, ha ezt elfogadják).

A brüsszeli csúcson Orbán Viktor találkozik a svéd kormányfővel

Arra szintén számítani lehetett, hogy Orbán Viktor az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozóján találkozik Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

Úgy tudni, hogy erre a találkozóra valóban sor kerül a csúcstalálkozó margóján. Kristersson azonban Brüsszelbe érkezve  – korábbi kijelentését megismételve – azt mondta, hogy a NATO-csatlakozásról a szó szoros értelmében nem lesz szó, mert azzal kapcsolatban nincs vita a felek közt.

A svéd kormányfő futólag megemlítette eközben a Gripen vadászgépeket is, amelyeket Magyarország Svédországtól szerzett be egy bérleti szerződés keretében. Ez a szerződés hamarosan lejár, és nincs kizárva, hogy Kristersson ezt kihasználva próbál meg nyomást gyakorolni Orbánra azért, hogy megtörténjen a ratifikáció (a gépekre egy levelében is utalt már).

Rovatok